All inclusive på Mallorca – nu kan alkoholen försvinna

Efter att Mallorcas lokalbefolkning rasat över turismen i en längre tid, så verkar deras regering nu tagit till sig klagomålen. Nu kan alkoholen försvinna från all inclusive resorna.


Brukar du åka på all inclusive resor? Ligga på stranden och maten och drinkarna bara flödar? Detta kanske är ett minne blott på Mallorca, då Balearernas regering vill stoppa den obegränsade tillgången till sprit skriver The Sun.

De har hotat med att ta bort spriten ur all inclusivepaketet länge nu. Man tror att obegränsad tillgång till alkohol är roten till öarnas problem med turisternas sociala beteende.

Spanska medier skriver att diskussioner om att ta bort alkoholen helt ur de största semesterorterna fortgår, men att det förslaget troligtvis kommer offentliggöras senare i sommar.

Regeringen vill se en förändring

Tidningen Diario de Mallorca skriver att regeringen jobbar för att göra upp en plan där hotell tvingas ta betalt för alkoholen, istället för att det ska vara en del av all inclusive. Syftet är att stoppa den stora alkoholkonsumtionen.

Inga officiella tillkännagivanden har gjort ännu, men generaldirektören för turism Balearerna, Antoni Sansó, berättade för tidningen:

– Vi tänker inte förbjuda alkoholen, det kan vi ju inte göra. Men vi kan reglera det. Istället för att sätta gränser för konsumtion föreslår vi att alkohol inte ens ska ingå i all inclusive, men det är inte lätt.

Han fortsätter:

– Regeringen vill att alkoholen ska följa samma regler som vid halvpension och fullpension, att du betalar för alkoholen separat.

Andra kompensationer

En idé den baleariska regeringen hade var att de hotell som erbjuder all-inclusive, kunde ha gratis alkohol endast vid måltider. Men förslaget som ligger på bordet nu kommer att ta det lite längre – och det kommer inte vara populärt. 

Men de verkar inte vilja ta bort alkoholen utan att ersätta det med något. Regeringen vill alltså ge resan ett mervärde, men på ett annat sätt. Istället för alkohol så vill man erbjuda gratis resor eller guidade turer till exempel, skriver The Sun.

Het debatt kring turism på öarna

Lokalbefolkningens hat mot britter, svenskar och andra turister fortsätter att frodas på de populära semesteröarna. På tre år har debatten kring massturismen eskalerat i form av protesttåg med tusentals deltagare och fientligt klotter på stadens husväggar och hotell.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tror du om det här beslutet?