Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flytande vatten hittat på Mars – ökad möjlighet att hitta liv

- 25/07/2018, 17:53 -

En sjö som är ungefär i samma storlek som Hjälmaren har nu hittats på Mars, och den ligger under södra polarisen på planeten.

Det var den europeiska rymdfarkosten Mars Express som cirklar i bana runt Mars sedan december 2003 som upptäckt vattnet på Mars. 

– Radarvågorna har gett exakt samma signatur som på jorden när man letat efter sjöar under inlandsisen i Antarktis. Det är med andra ord en högst rimlig tolkning att det är en sjö man har upptäckt, säger Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala, till Dagens Nyheter.

Vatten på Mars
Vattnet ligger ungefär 1,5 kilometer under isen. Bildkälla: NASA

Sjön, som tvärs över är så stor som 20 kilometer, ligger 1,5 kilometer under isen som täcker Mars. Enligt Anders Eriksson är det just där man har förväntat sig att hitta vatten på Mars, om man nu någonsin skulle göra det, skriver Dagens Nyheter.

Det har varit hittills okart om flytande vatten överhuvudtaget funnits på planeten. Det är väldigt låga temperaturer, som ligger på ungefär 55 minusgrader, och till och med ännu lägre runt polerna.

Forskarna som ligger bakom upptäckten gör tolkningen att vattnet i den stora sjön troligen är underkylt och liknar någon typ av issörja.

– Det antagandet bygger på modeller, eftersom ingen har varit där och mätt temperaturen. Men det är högst sannolikt att så är fallet, säger Anders Eriksson till Dagens Nyheter.

Han menar att upptäckten i absolut har bäring på frågan om det finns liv på Mars. 

– Det minskar åtminstone inte sannolikheten. Det är på himlakroppar med flytande vatten som förutsättningarna finns, säger han till Dagens Nyheter.

Vid flera olika tillfällen har det skickats upp olika typer av robotfarkoster till Mars, där de rör sig på marken för att undersöka förekomsten av ämnen som kan ge tecken på existensen av mikroskopiska livsformer. Trots det så tror Anders Eriksson att det krävs mer än det för att få svar på om det finns liv på Mars.

– Det är svårt med robotar. För att få reda på om det finns liv känns det som att man måste skicka dit en gubbe eller gumma som kan tänka själv. Ett utmärkt ställe för en sådan expedition vore väl på kanten av den södra polarisen, säger han till Dagens Nyheter.

Det händer en del där uppe just nu, på fredag får vi uppleva en blodmåne, läs mer om det här.