Ett jordskalv har orsakat förödelse i Indonesiska Lombok.
Indonesien har drabbats av ett jordskalv som orsakat förödelse, 91 personer befaras ha omkommit. - Foto: Sidik Hutomo/TT/AP

Jordskalv i semesterparadiset Lombok i Indonesien

Semesterparadiset Lombok i Indonesien har drabbats av ett jordskalv som uppmätte 6,9 på Richterskalan. Minst 91 personer har omkommit. Jordskalvet har även känts av på grannön Bali.


Ett kraftigt jordskalv på den indonesiska ön Lombok, har skapat stort kaos. Jordskalvet som uppmätte 6,9 på Richterskalan har förstört en stor mängd byggnader och enligt BBC så är skadorna massiva. Efter huvudskalvet efterföljde två mindre efterskalv. Skalven ska även ha känts på grannön Bali.

2016 lockade Indonesien, med öar som Lombok och Bali, över 11 miljoner turister, enligt utrikespolitiska institutet. Och söndagens jordskalv har inneburit drastiska åtgärder för de turister som befinner sig på ön för tillfället. BBC rapporterar att myndigheter har evakuerat över 1000 turister fördelat på tre fartyg. 

91 personer omkommit

Jordskalvet har även tagit 91 personers liv, vilka främst ska ha dött av byggnader som rasat. Ett ögonvittne har berättat om det inträffade.

– Alla sprang omedelbart ut från sina bostäder, alla hade panik, säger Iman, boende i staden till BBC

Ytterligare hundratals människor ska vara skadade och hundratals personer ska vara försvunna efter jordskalvet. Och enligt en talesperson från den internationella krisenheten kan dödssiffran stiga eftersom räddningsarbetet inte har lyckats nå ut till områden som är mer svåråtkomliga, skriver BBC.

Ett jordskalv i Lombok har skapat förödelse. Bildkälla: Google

Kort efter jordskalvet utfärdade myndigheter tsunamivarning för ön.

– Vänligen gå till högre belägna platser samtidigt som du behåller lugnet och inte drabbas av panik, sa en meteorolog till den lokala tv-stationen, enligt BBC.

Men redan efter en och en halvtimme så kunde myndigheter avfärda tsunamivarningen och fokusera på räddningsarbetet.

Jordskalvet är dock inte det första i år, bara för en vecka sedan inträffade ett annat jordskalv på indonesiska Lombok. Då omkom 17 personer.  

Jordskalvet i Indonesien har tagit över 91 personers liv. Bildkälla: Firdia Lisnawati/TT/AP

Tidigare i år slog en mini-tsunami in över Mallorca och skapade kaos bland befolkningen. Ingen ska ha dött av händelsen, här är allt vi vet om den händelsen.

När jordskalv sker i Asien är det lätt att tankarna vandrar till tsunamikatastrofen 2004. Då omkom över 300 000 personer, varav 543 personer kom från Sverige. De här 19 bilderna visar varför vi aldrig får glömma det som inträffade i Indiska oceanen 2004.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Indonesien någon gång?
Tack för din röst!