Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tsunami träffade Mallorca och Menorca - höga vågor slog mot öarna

Nyheter | 17/07/2018 11:07

På måndagen träffades de spanska öarna Mallorca och Menorca av en mini-tsunami. Här är vad vi vet om händelsen på svenskarnas favoritresmål.

Befinner du dig på Mallorca eller Menorca? Då kanske du under gårdagen märkte av att det var extremt höga vågor som slog in mot stränderna? 

På måndagen träffades nämligen de spanska öarna Mallorca och Menorca av en så kallad mini-tsunami. Vågorna som mätte en och en halv meter slog in mot stränderna och skapade stora översvämningar.

Mini-tsunamin, som egentligen kallas för meteotsunami, skapade främst problem för restaurang- och kaféägare längst de drabbade stränderna. Värst drabbat av meteotsunamin var hamnstaden Cituadella på ön Menorca. Men även stränderna på semesterparadiset Mallorca träffades av vågorna, skriver Daily Mail

Tsunamin kom som något av en chock för de som befann sig på ön och enligt videos från vittnen ska båtägare på Mallorca kämpat för att skydda sina båtar. Men trots de ihärdiga försöken att säkra båtarna så skapade undervågorna stora problem för ägarna. Problem fick repen till en segelbåt ägd av staten att lossna och de hårda strömmarna drog då ut den till havs. Men händelsen blev aldrig speciellt dramatisk utan en kort stund senare kunde man säkra och bogsera tillbaka båten till hamnen. 

Tur nog så slog mini-tsunamin till när de allra flesta människor hade lämnat stränderna för dagen. Och det har inte heller kommit några rapporter om att någon ska ha blivit skadad av efter väderfenomenet, rapporterar Daily Mail

Även om en meteotsunami är mindre än en vanlig tsunami så är den långt ifrån ofarlig. År 1979 drog en mini-tsunami in i den japanska hamnstaden Nagasaki vilket kostade tre människor livet. 

I Sverige glömmer vi aldrig tsunamin i Indiska oceanen år 2004 då närmare 300 000 personer miste livet varav 543 personer kom från Sverige.

I videon ovan kan du se de stora översvämningarna på Mallorca. 

Du kanske även är intresserad av följande artiklar:

Stora skogsbränder runt om i landet - här är allt du behöver veta

Varning: Här är svenska badplatserna du inte vill bada på

Har du varit på något av resmålen?