En turist har dött efter en hajattack i Marsa Alam i Egypten
Hajattack i Egypten - Foto: Flickr / Google Earth

Man död efter hajattack i Egypten

En tjeckisk turist simmade utanför populära resmålet Marsa Alam i Egypten i förra veckan. Hans kropp hittades senare på stranden.


Egyptiska myndigheter rapporterade i söndags om att en tjeckisk turist dödats av en haj när han simmade utanför den egyptiska kusten. Anfallet inträffade ungefär 20 kilometer norr om semesterorten Marsa Alam.

Miljöministeriet håller nu på att granska olyckan och de kommer att lämna en rapport senare, säger Atef Wagdy, ordförande i stadsfullmäktige i Marsa Alam, enligt Ekstrabladet.

Wagdy tillägger att det inte är farligt att dyka utanför Marsa Alam, men om du lämnar den grunda delen så är du i riskzonen för en hajattack.

Det är ännu inte klart när exakt olyckan ägde rum, men enligt egyptiska medier så hittades kroppen på en strand i Marsa Alam på fredagen.

Populärt resmål

Marsa Alam ligger längs Röda havet i sydöstra Egypten och är ett populärt resmål för semestrande svenskar. I Röda havet finns det fantastiska korallrev och vilda djur som lockar turister varje år för att dyka och snorkla.

Även om hajattacker inte inträffar jätteofta så är just denna attack inte i det sällsynta laget. Den är inte heller den första attacken som Egypten upplevt de senaste åren.

Tidigare attacker

Det var en 52-årig tysk turist som dödades i mars 2015, när en haj bet av mannens ben. Och även där skedde attacken utanför Marsa Alam.

Och fem år innan det skedde en serie attacker under loppet av fem dagar, i december 2010, utanför Sharm el-Sheikh. Där en tysk kvinna dödades efter att ha fått sin arm avsliten, och flertal andra skadades i olika attacker. 

Efter hajattackerna spärrade egyptiska myndigheter av kustremsan utanför turistorten. 

Efter de attackerna kopplade man in marinbiologer för att ta reda på varför attackerna skedde. Och de kom fram till att hajarna hade blivit olagligt matade, vilket ledde till att man lockat in fler farliga hajar som vanligtvis brukar stanna mycket längre utanför kusten, skriver Ekstrabladet.

Men denna gång är det ännu oklart vad för typ av haj som ligger bakom attacken.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för hajar?
Tack för din röst!