Självmordsbombare i Kabul slog till mot utbildningscenter
Terrordåd i Kabul - Foto: Google, TT AP Rahmat Gul

Bombdåd mot studenter i Kabul – minst 48 döda

Minst 48 studenter har dödats i ett sprängdåd i Kabul under onsdagen. Detta är bara ett av alla terrordåd som skett under första halvåret 2018 – då rekordmånga civila har dött i olika attacker.


Minst 48 personer dödades i Afghanistans huvudstad Kabul efter att en sprängladdning detonerats på ett shiitiskt område. Dådet ägde rum mot det privata utbildningscentret Mawoud, skriver AFP.

Omkring ett dussin ambulanser körde mot utbildningscentret. Studenter och familjemedlemmar ska ha rapporterats dra ut skadade från husraset. Bara tidigare ska byggnaden varit fylld med elever som studerat inför ett inträdesprov. 

Det är oklart hur många som var på plats under dådet. Men en stor del av offren var tonåringar.

-Vi kan bekräfta att attacken utfördes av en självmordsbombare. Bombaren sprängde sig själv inuti utbildningscentret, säger polisens talesperson Hashmat Stanikzai till nyhetsbyrån AFP.

Han fortsätter:

– Omkring klockan 16.00 på eftermiddagen ska självmordsbombaren detonerat de sprängladdningarna han hade fäst runt sin kropp.

Bilder från platsen visar på hur skadade förs i väg på bårar och i ambulanser.

En man på plats vid namn Assadullah berättade att hans bror var på plats vid dådet, skriver AFP.

– Min bror har blivit skadad, kanske till och med dödad. När jag drog ut hans blodiga kropp ur klassrummet så andades han inte. 

Assadullah var i närheten när han hörde smällen, och sprang direkt till byggnaden. 

Hans bror Nusratullah, 17, hade gråtit över telefon till sin bror.

– Han var en smart och energisk pojke, bäst i sin klass. Nu är jag inte säker på att han kommer överleva, berättade Assadullah för AFP.

Ingen grupp har tagit på sig attentatet som genomfördes i västra Kabul ännu. Men tidigare har terrorrörelsen IS tagit på sig tidigare attacker mot shiamuslimer i området. 

Man började mäta civila dödsfall i kriget i Afghanistan 2009. Första halvåret 2018 har rekordmånga fallit offer, då hela 1 692 civila har dödats. Främsta orsaken har varit olika typer av attacker och självmordsdåd, enligt en FN-rapport.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Mix Megapol spelade upp terrororganisationen IS rekryteringslåt på radio, det kan du läsa om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.