Två personer dog och nio skadades i skjutningen
5 saker vi vet om masskjutningen i Florida - Foto: Twitter Breaking911/Laura Heald/John Raoux/TT

Masskjutningen i Florida – här är allt vi vet

Under söndagskvällen, svensk tid, dödades två personer i en skjutning i Jacksonville, Florida. Nio personer skadades och vårdas på sjukhus. Här är allt vi vet om masskjutningen.


Det var under söndagskvällen, svensk tid, som polisen i Jacksonville, Florida ryckte ut efter ett larm om en masskjutning. På Twitter uppmanades allmänheten att hålla sig borta från området, då man inte visste om det var säkert. 

Polisens varning på Twitter. Bildkälla: Twitter/Jax Sheriffs Office

Det var i en spelhall på strandpromenaden i Jacksonville som skjutningen ägde rum. Spelhallen ligger i köpcentrumet Jacksonville Landing, där det finns både restauranger och butiker. På sociala medier skrev personer som befann sig i närheten av platsen att de hörde en skottlossning. 

Sköt under en turnering

Det var 19.34 på söndagskvällen, svensk tid, som skjutningen inträffade på en spelhall i Jacksonville. Flera personer blev skjutna av gärningsmannen, som sedan tog sitt eget liv. 

Två personer döda

Två personer dödades i masskjutningen och nio personer skottskadades. Ytterligare två personer skadades i tumultet som uppstod. Gärningsmannen tog sedan sitt eget liv. Personerna som skadades vårdas i nuläget på sjukhus, men enligt uppgifter ska det inte röra sig om livshotande skador. 

Här kan du läsa mer om offren som dog i skjutningen

Misstänkte gärningsmannen 

Den misstänkte skytten är David Katz, en 24-årig man som räknades till en av de bättre deltagarna på Madden-eventet. Katz vann turneringen, och 10 000 dollar, när den hölls i Buffalo, New York 2017 och ställde således även upp denna gången, rapporterar Time

Jacksonville Landing till vänster. David Katz till höger. Bildkälla: Laura Heald/AP/TT/Twitter Breaking 911

Madden-eventet 2018 hölls i Jacksonville, Florida under söndagen och Katz ska då ha förlorat mot en annan deltagare. Efter förlusten så ska han ha gått ut till sin bil och hämta ett vapen för att sedan återvända till eventet och avlossa åtminstone elva skott.  

Polisen i Jacksonville var förtegna om David Katz motiv under söndagen men uppgav att officiella uppgifter är att vänta, skriver Aftonbladet.

Polisens presskonferens

Senare på natten, 01.30 svensk tid, höll polisen en presskonferens där sheriffen Mike Williams uppgav att David Katz är misstänkt för skjutningen, skriver Aftonbladet. 

– Det fanns tre döda vid platsen, en av dem var den misstänkte som tagit sitt liv, sa Williams under presskonferensen. 

Under natten ska FBI ha gjort ett tillslag i 24-åringens hem i Baltimore och hans bil har även beslagtagits. 

Polischef Mike Williams under presskonferensen. Bildkälla: Laura Heald/AP/TT

Vittnen 

Ett vittne berättar för CNN att han hörde flera skott och uppskattar det till 20 stycken. Han uppger att han fortfarande är chockad.

"Den värsta dagen i mitt liv. Jag kommer aldrig att ta något för givet igen. Livet kan ta slut på en sekund." skriver Drini Gjoka, som deltog i turneringen, på Twitter. 

Andra vittnen har uppgett för medier att skytten gick ut till sin bil efter en förlust och återvände till eventet med ett vapen. 

– En som var med i turneringen och förlorade blev helt galen och började skjuta vilt omkring sig, berättade ett vittne för Fox News under söndagskvällen.

Turneringen

De som deltog i turneringen spelade "Madden NFL 19" och den som vann skulle få 5 000 dollar. Vinnaren skulle också komma vidare och få spela en nationell final i Las Vegas, där man kunde vinna 100 000 dollar, skriver Aftonbladet

Masskjutningen i Jacksonville är den 234:e skjutningen det senaste året, enligt Gun Violence Archive. 

Skjutningen sändes live i twitch-sändning. Här kan du läs mer om det.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!