Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Orkanen Florence närmar sig USA – 1,5 miljoner tvingas fly

Nyheter | 12/09/2018 11:54

Orkanen Florence närmar sig USA och den väntas orsaka katastrofala skador mot det amerikanska fastlandet. Nu flyr människor från flera delstater för att komma bort från stormen. Här är allt du behöver veta.

USA är i katastrofläge efter att orkanen Florence börjat närma sig det amerikanska fastlandet. Och orkanen som närmar sig sägs kunna bli den värsta orkanen som dragit in över fastlandet på flera år. Florence har dock inte uppnått den högsta orkanskalan, vilket är kategori fem. Men likväl så ligger man nära på kategori fyra.

Orkanen närmar sig fort den amerikanska östkusten och på fredag räknar man att den når kusten. Men myndigheter uppmanar redan nu folk att lämna sina hem eftersom att det redan under torsdagsmorgonen kan komma stormvindar in över kusterna i North Carolina och South Carolina, rapporterar CNN.

Men trots att myndigheterna utfärdat obligatoriska evakueringsorder som berör över 1,5 miljoner människor vid kusterna i delstaterna, North Carolina, South Carolina och Virginia så har många valt att stanna. Nu går North Carolinas guvernör, Roy Cooper, och vädjar människor att fly från stormen.

– Den här stormen är ett monster. Även om ni har ridit ut stormar förut så är den här annorlunda. Riskera inte era liv för att rida ut en monsterstorm, säger han enligt CNN.

Myndigheten för krisberedskap i USA är även säkra på att stormen kommer att drabba landet så hårt att det kommer ta lång tid att återhämta sig. 

– Det här kommer att bli en storm som skapar och orsakar massiv skada i vårt land. Det kommer att ta lång tid att återhämta sig efter det här, säger Jeff Byard från den federala myndigheten för krisberedskap i USA, enligt CNN.

Utöver invånare i staden så har ett stort antal turister blivit ombedda att lämna städerna. 

Bild på jorden där man ser orkanen som närmar sig.
Orkanen Florence närmar sig USA:s östkust. Bildkälla:TT

Donald Trump "Vi gör vad som krävs"

Amerikanska presidenten, Donald Trump, har gått ut och försökt lugna folket med att säga att myndigheterna kommer att göra allt som de kan för att hjälpa människor som blir utsatta för orkanen. 

– Oavsett vad det kostar så kommer vi att göra vad som krävs.

I spelaren ovan kan du se dramatiska bilder på orkanen Florence.  

Vet du hur man ger orkaner sina namn? Nyheter24 har tidigare skrivit om det system som finns för att namnge orkanerna. Här kan du läsa mer om det.

Du kanske även är intresserad av att testa dina kunskaper kring väderförhållanden? Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz där dina kunskaper sätts på prov. Du hittar quizet här

Är du rädd för naturkatastrofer?