Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Netflix Black Mirror blir verklighet – Kina inför "betyg" på folk

Nyheter | 21/09/2018 11:39

Netflix-serien Black Mirror har fascinerat, eggat och skrämt folk världen över. Nu ser det ut som att ett av seriens mest obehagliga avsnitt blir verklighet.

Kommer du ihåg klassiska Black Mirror-avsnittet Nosedive?

I avsnittet fick vi följa Lacie, en ung kvinna som levde i en värld där människor hela tiden gick runt och satte betyg på varandra baserat på utseende, bemötande och inlägg i sociala medier. 

Genom att få högt betyg av andra kunde man sen få fördelar i livet, finare bostad, bättre flygbiljetter, rabatter och andra förmåner. 

Nu visar det sig att Kina håller på att införa ett system som ser ut att vara en ren kopia på det system som drev Lacie till vansinne. 

Enligt ABC håller diktaturen nu på att testa ett system som övervakar medborgarna och värderar deras handlingar – och sätter en ranking på dem.

Rankingen kan gå upp om personen sköter sig bra, men gå ner om man gör misstag – till exempel om man röker på en plats där rökning är förbjuden, skriver ABC. Man ska också kunna få sänkt betyg om man köper matvaror regimen inte tycker om. 

Rankingen kan sedan användas för att få bo i fina områden, få in sina barn på bra skolor och så vidare. Kineserna räknar med att systemet ska var i full gång 2020, och det är tydligt att detta är nästa steg för den totalitära regimen att kontrollera sitt folk. 

– Jag kan inte köpa hus. Mina barn får inte gå i privatskola. Man känner sig kontrollerad av rankingen hela tiden, säger journalisten Liu Hu till ABC. Han har dömts ut som "icke tillförlitlig" av det nya systemet som just nu testas för fullt i norra Shanghai.

Skrämmande?