Black Mirror blir verklighet i Kina
Kina inför en ranking för sina medborgare. - Foto: AP Photo/Aijaz Rahi/Netflix/Youtube

Netflix Black Mirror blir verklighet – Kina inför "betyg" på folk

Netflix-serien Black Mirror har fascinerat, eggat och skrämt folk världen över. Nu ser det ut som att ett av seriens mest obehagliga avsnitt blir verklighet.


Kommer du ihåg klassiska Black Mirror-avsnittet Nosedive?

I avsnittet fick vi följa Lacie, en ung kvinna som levde i en värld där människor hela tiden gick runt och satte betyg på varandra baserat på utseende, bemötande och inlägg i sociala medier. 

Genom att få högt betyg av andra kunde man sen få fördelar i livet, finare bostad, bättre flygbiljetter, rabatter och andra förmåner. 

Nu visar det sig att Kina håller på att införa ett system som ser ut att vara en ren kopia på det system som drev Lacie till vansinne. 

Enligt ABC håller diktaturen nu på att testa ett system som övervakar medborgarna och värderar deras handlingar – och sätter en ranking på dem.

Rankingen kan gå upp om personen sköter sig bra, men gå ner om man gör misstag – till exempel om man röker på en plats där rökning är förbjuden, skriver ABC. Man ska också kunna få sänkt betyg om man köper matvaror regimen inte tycker om. 

Rankingen kan sedan användas för att få bo i fina områden, få in sina barn på bra skolor och så vidare. Kineserna räknar med att systemet ska var i full gång 2020, och det är tydligt att detta är nästa steg för den totalitära regimen att kontrollera sitt folk. 

– Jag kan inte köpa hus. Mina barn får inte gå i privatskola. Man känner sig kontrollerad av rankingen hela tiden, säger journalisten Liu Hu till ABC. Han har dömts ut som "icke tillförlitlig" av det nya systemet som just nu testas för fullt i norra Shanghai.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skrämmande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.