Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Los Angeles förbjuder försäljning av pälskläder

Nyheter | 21/09/2018 17:44

Kommunfullmäktige i Los Angeles har röstat igenom ett förslag som innebär att försäljning av pälskläder ska bli olagligt.

Kommunfullmäktige i Los Angeles har röstat igenom att man ska förbjuda försäljning av pälskläder. Lagförslaget som nu kommer att tas fram innebär bland annat att räv, mink och chinchillarockar förbjuds, rapporterar The Independent

Omröstningen är historisk på så sätt att Los Angeles nu blir den största staden i världen som inför förbud mot att sälja pälskläder. Och sedan tidigare har San Francisco röstat igenom ett liknande förslag i mars.

Paul Koretz som sitter i kommunfullmäktige i Los Angeles var lyrisk över att lagförändringen gått igenom när han pratade med The Independent. 

– Om vi kan lyckas med att införa ett förbud här (Los Angeles) så kan vi göra det vart som helst. Vi hoppas självklart att New York, Miami och Chicago ser vad som hänt här och följer efter, sa Paul Koretz till The Independent.

Här är länderna som inför pälsförbud

Men Los Angeles är långt ifrån först, sedan tidigare har flera andra länder infört liknande förbud, däribland Danmark. Även följande länder infört förbud mot pälsdjursuppfödning, Österrike, Slovenien, Makedonien och Kroatien, skriver The Independent.

Under de närmsta 11 åren har även en hel del länder beslutat sig för att försöka införa förbud mot pälshandel. Så vilka länder är det då? Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Norge, Tjeckien, Serbien samt Bosnien och Hercegovina.

Den största förändringen sett till produktion av rävpäls har de senaste åren skett i Norge som tidigare var det landet som stod för störst produktion i hela världen. Idag står Norge däremot för endast tre procent, vilket kan jämföras med Kina som står för 67 procent. 

Även Sverige, Tyskland, Schweiz och Spanien har diskuterar att få bort pälsfarmar genom hårdare restriktioner och lagar. 

Modejättarna är för förbuden

De stora modehusen, Armani, Burberry, Gucci och Michael Kors har alla lovat att sluta med päls i sina kläder för att respektera sina kunders oro för djurens välmående, rapporterar The Independent. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om en pälsbutik i Göteborg som blev attackerad av syra. Här kan du läsa mer om den händelsen.

Är det rätt beslut?