Weam Al Dakheer är en kvinnlig nyhetsankarea i Saudiarabien.
Här är Saudiarabiens första kvinnliga nyhetsankare. - Foto: Faksimil: Al Saudiya

Weam Al Dakheel är Saudiarabiens första kvinnliga nyhetsankare

Förra veckan skrevs historia i Saudiarabien. För första gången någonsin syntes en kvinnlig nyhetsankare, Weam Al Dakheel, på tv-rutan. Nu hyllas framträdandet på sociala medier.


Förra veckan hände något historiskt i Saudiarabien. Det var nämligen så att den kvinnliga journalisten Weam Al Dakheel presenterade nyheterna i landets statstelevision – något som aldrig tidigare har hänt, skriver Washington Post

Händelsen har fått stor uppmärksamhet på nätet, och det kanske inte är så konstigt med tanke på Saudiarabiens inställning till kvinnor. 

Känt som ett av världen mest könsförtryckande land, har jämlikhetsfrågor i Saudiarabien varit nästintill obefintliga fram tills alldeles nyligen. 

Men med nya reformer finns det hopp om förändring, även om den sker i väldig små etapper. Kronprins Mohammed bin Salmans, försvarsminister och chef för landets kungliga hov, har startat projektet "Vision 2030” där man har som mål att modernisera landet, göra det mindre oljeberoende och få fler kvinnor i arbetslivet.

Idag består 22 procent av Saudiarabiens arbetskraft av kvinnor. Men om Mohammed bin Salmans får som han vill kommer en tredjedel av landets arbetskraft att bestå av kvinnor 2030. Tidigare i år blev det också lagligt för kvinnor i landet att köra bil, vilket du kan läsa mer om här

Och det verkar som att det är mer verkstad än prat med tanke Weam Al Dakheels uppenbarelse på Saudiarabiska tv-rutor. 

Dakheels, som tidigare jobbat som reporter på CNBC Arabia och nyhetsankare på kanalen Al-Arab i Bahrain, har hyllats på sociala medier efter hennes medverkan i nyhetsrapporteringen. 

Och det var på den statliga tv-kanalen Al Saudiya som Weam rapporterade tillsammans med en manlig kollega.  

En hyllande tweet efter Weams medverkan i nyhetssändningen. Bildkälla: Twitter

Långt kvar till jämställdhet

I enkätundersökning som gjordes i juni utsågs Saudiarabien för att ha den näst mest diskriminerande politiken för kvinnor, enligt Washington Post.

Och trots detta lilla framsteg är Saudiarabien inte någonstans i närheten av ett jämställt land. Kvinnor måste fortfarande ha en manlig förmyndare som bestämmer över om hon får, och vem hon får, gifta sig med. Förmyndaren bestämmer även om kvinnan får resa utomlands. 

Listan för vad kvinnor i landet inte får göra är riktigt lång.

Här kan du läsa om fem saker som är förbjudna för kvinnor i Saudiarabien.

Fängslade människorättsaktivister

Trots att Weams rapportering har fått mycket uppmärksamhet de senaste dagarna har något mycket bistrare även uppmärksammats om landet. 

På måndagen tilldelades de saudiska människorättsaktivisterna Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair ett pris från Right Livelihood för sin kamp för demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnors frihet i Saudiarabien.  

Dessvärre kunde ingen av aktivisterna ta emot priset, då de alla tre avtjänar fängelsestraff på mellan 10 och 15 år för sin kamp i Saudiarabiska fängelsen, skriver DN

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!