Stockholm

Äntligen! Nu får kvinnor i Saudiarabien köra bil

Det har blivit lagligt för kvinnor att köra bil i Saudiarabien
Kvinnor får äntligen köra bil i Saudiarabien. Foto: TT

Tidigare har kvinnor som kört bil i landet riskerat att arresteras och bötfällas. Men nu är det bara att tuta och köra! Kvinnor i landet har firat under natten.


Läs mer

Nu får kvinnor i Saudiarabien äntligen köra bil för första gången på närmare 30 år.

Kvinnornas långa kamp tog äntligen slut när beslutet kom i våras, som du kan läsa mer om här, att kvinnor ska få köra bil. Och vid midnatt, saudiarabisk tid, trädde det i kraft. Lagen om att kvinnor måste ha en manlig förmyndare finns dock ännu kvar.

Kvinnor firade på vägarna

Kvinnor satte sig bakom ratten och gav sig ut på vägarna direkt efter att beslutet trädde i kraft. De körde bara fram och tillbaka på vägarna medan polisen stod och såg på, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det är en sån vacker dag, sa Samah al-Qusaibi till Reuters medan hon körde direkt efter midnatt. Hon körde förbi några passerande poliser och hon sa från förarsätet:

– Idag är vi här! Igår var vi där, sa hon och pekade på baksätet.

– Det känns konstigt. Jag är så glad! Jag är så stolt över att göra det här nu, säger Majdooleen al-Atee som körde genom huvudstaden Riyadh för första gången någonsin inatt, enligt Reuters.

Efter det upphävda förbudet firade kvinnor på vägarna. Bildkälla: TT

Kvinnoaktivister fängslas

Kvinnor i Saudiarabien har kämpat länge för deras rätt att köra bil, och under deras kamp har flera ut av dem gripits för att de brutit mot förbudet och kört bil ändå. 

Beslutet kring att kvinnor ska få köra bil sägs vara en följd av att kronprins Mohammed bin Salman insett att fler kvinnor måste ut i arbetslivet. Och för att kunna göra det behöver de kunna ta bilen till jobbet.

Men kronprinsens nya reformer har mött mycket kritik som menar på att han bara vill undvika kritik från Västländerna. Detta samtidigt som kvinnoaktivister fängslas runtom i landet, bara sen i maj i år är det ett tiotal kvinnor som fängslats på otydliga grunder. Man tror att arresteringarna kan vara ett sätt för regeringen att sända ett budskap till rörelsen att inte ta kampen för långt.

Upphävandet av förbudet, som i många år dragit till sig internationell fördömelse, har välkomnats av västerländska ledare som menar att det Saudiarabien vi ser idag är mer progressivt än tidigare, enligt Reuters.

TV: Saudiarabiens fotbollslags flyg fattade eld på väg till Ryssland

Visste du att kvinnor inte fick köra bil i Saudiarabien tidigare?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.