Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Domen står kvar – Peter Madsen får livstidsfängelse

Nyheter | 26/09/2018 11:43

Peter Madsen dömdes den 25 april 2018 för mordet på Kim Wall. Men Madsen överklagade domen och idag får vi veta vad den nya blir. Här är allt vi vet.

Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall någon gång mellan den 10-11 augusti 2017. Kim Walls kropp hittades sedan styckad i Kögebukten utanför Köpenhamn. Bevisen mot Madsen var således starka och den 25 april 2018 dömdes han till livstids fängelse för punkterna mord, sexualbrott av försvårande karaktär och brott mot griftefriden i Köpenhamns byret. Köpenhamns byret är Danmarks motsvarighet till den svenska tingsrätten. 

Men Peter Madsen och hans försvarsadvokat, Betina Hald, gillade inte domen utan beslutade sig för att överklaga. Och idag kommer den nya domen mot Peter Madsen att falla.

Uppskjuten rättegång

Den nya domen mot Peter Madsen skulle egentligen fallit den 14 september men under rättegången utspelade sig dramatiska scener där en av nämndemännen blev akut sjuk. Den nämndemannen har nu hunnit återhämta sig och således kan den sista rättegångsdagen mot Madsen hållas.

Domen faller idag

Under förmiddagen kommer både åklagare och advokat att hålla sina slutpläderingar och därefter så kommer en överläggning att hållas innan domen mot Madsen meddelas. Förhandlingarna sker i landsretten, det vill säga Danmarks motsvarighet till hovrätten. Och rättegången handlar enbart om Madsens straff, vilket han vill ska bli tidsbestämt.

Betina Hald
Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald anländer till landsretten. Bildkälla:Johan Nilsson/TT

Förhandlingar pågår

Förhandlingarna i rätten är i skrivande stund i full gång och försvarsadvokat Betina Hald har under inledningen framfört varför livstidsfängelse inte är ett rimligt straff. En av anledningarna som Hald har tagit upp är att det saknas belägg för att Madsen ska dömas till livstid, framförallt om man ser till tidigare livstidsdomar. Men även att man av praxis vanligtvis inte dömer icke tidigare dömda personer till livstidsfängelse. 

Hald anser således att Peter Madsen borde få ett mildare straff och i rätten säger hon att 14 till 16 år i fängelse vore mer lämpligt.

- Det är min uppfattning att straffet för detta är 14 till 16 års fängelse, säger Betina Hald under förhandlingarna.

Domen

Landsretten valde att gå på byrettens linje och fastställa Peter Madsens livstidsstraff. Under rättegången vände sig Madsen även mot Kim Walls föräldrar och bad om ursäkt.

- Jag är ledsen för det som hände Kim Wall, sa Peter Madsen till hennes föräldrar.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Peter Madsen söker brevvänner på Facebook och att han svarar på alla brev som han får. Är du intresserad att läsa mer om detta så hittar du den artikeln här

Har du följt fallet?