Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödssiffran stiger i Indonesien – Minst 1 200 döda efter jordskalv och tsunami

Nyheter | 29/09/2018 09:31

Indonesiska ön Sulawesi drabbades under fredagen av en jordbävning och en efterföljande tsunami. Under söndagen kom rapporter som visar att minst 1 200 personer har mist livet i katastrofen.

Under fredagen drabbades ön Sulawesi i Indonesien av ett jordskalv och en förödande tsunami. Hundratals människor är skadade och rapporter på söndagen visar på att minst 1 200 människor har mist sina liv, skriver Aftonbladet.

– Vi har inte fått fullständiga rapporter ännu då kommunikationerna är brutna. Många kroppar har hittats vid strandlinjen efter tsunamin, men antalet är ännu oklart, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för myndigheten, rapporterar Omni.

Tsunamin var en konsekvens av en jordbävning med magnituden 7.5 vars epicentrum låg cirka 78 kilometer norr om kuststaden Palu.

Omfattande förödelse

Enligt indonesiska myndigheter ska tusentals byggnader, sjukhus och hotell ha kollapsat. I räddningsarbetet har de nu tagit hjälp av militären som börjat skicka förnödenheter från Jakarta till ön Sulawesi, skriver DN.

Slog hårt mot staden Palu

Tsunamin slog väldigt hårt mot staden Palu, som har runt 350 000 invånare, som är administrativ huvudort på ön Sulawesi. Förutom Palu så drabbades även staden Donggala väldigt hårt av vågorna.

Kroppar har hittats på flera platser

Katastrofmyndigheterna rapporterar att offrens kroppar har hittats på flera olika platser.

– Offrens kroppar har hittats på flera platser, de har slagits av bråtet från kollapsade byggnader eller svepts i väg med tsunamin, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson på Indonesiens katastrofmyndighet, till Reuters, skriver DN.

Slog ut all kommunikation

De indonesiska myndigheterna har haft väldigt svårt att koordinera deras räddningsinsatser då jordbävningen och tsunamin slog ut all ström, vilket sedermera bröt all kommunikation till och omkring staden Palu.

Skarp kritik riktas mot Indonesiens meteorologiska- och geologiska myndighet

Under fredagen så utfärdade den indonesiska meteorologiska- och geologiska myndigheten, BMKG, en tsunamivarning. En varning som de senare drog tillbaka 34 minuter senare. Detta har gjort så att skarp kritik nu riktas mot myndigheten, skriver Reuters.

BMKG menar däremot att vågorna slog mot ön under tiden självaste varningen var utfärdad.

Visste du att jordens fart saktar ner? Nyheter24 har tidigare skrivit om att det kan ge katastrofala konsekvenser och forskare varnar för de oroande tecknen. Här kan du läsa mer om vad de dåliga nyheterna kan innebära för oss.

Har du varit i Indonesien?