384 människor har dött i naturkatastrof i Indonesien
Minst 384 människor rapporterats ha dött efter ett jordskalv och efterföljande tsunami i Indonesien. - Foto: Rifki AP/TT

Dödssiffran stiger i Indonesien – Minst 1 200 döda efter jordskalv och tsunami

Indonesiska ön Sulawesi drabbades under fredagen av en jordbävning och en efterföljande tsunami. Under söndagen kom rapporter som visar att minst 1 200 personer har mist livet i katastrofen.


Under fredagen drabbades ön Sulawesi i Indonesien av ett jordskalv och en förödande tsunami. Hundratals människor är skadade och rapporter på söndagen visar på att minst 1 200 människor har mist sina liv, skriver Aftonbladet.

– Vi har inte fått fullständiga rapporter ännu då kommunikationerna är brutna. Många kroppar har hittats vid strandlinjen efter tsunamin, men antalet är ännu oklart, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för myndigheten, rapporterar Omni.

Tsunamin var en konsekvens av en jordbävning med magnituden 7.5 vars epicentrum låg cirka 78 kilometer norr om kuststaden Palu.

Omfattande förödelse

Enligt indonesiska myndigheter ska tusentals byggnader, sjukhus och hotell ha kollapsat. I räddningsarbetet har de nu tagit hjälp av militären som börjat skicka förnödenheter från Jakarta till ön Sulawesi, skriver DN.

Slog hårt mot staden Palu

Tsunamin slog väldigt hårt mot staden Palu, som har runt 350 000 invånare, som är administrativ huvudort på ön Sulawesi. Förutom Palu så drabbades även staden Donggala väldigt hårt av vågorna.

Kroppar har hittats på flera platser

Katastrofmyndigheterna rapporterar att offrens kroppar har hittats på flera olika platser.

– Offrens kroppar har hittats på flera platser, de har slagits av bråtet från kollapsade byggnader eller svepts i väg med tsunamin, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson på Indonesiens katastrofmyndighet, till Reuters, skriver DN.

Slog ut all kommunikation

De indonesiska myndigheterna har haft väldigt svårt att koordinera deras räddningsinsatser då jordbävningen och tsunamin slog ut all ström, vilket sedermera bröt all kommunikation till och omkring staden Palu.

Skarp kritik riktas mot Indonesiens meteorologiska- och geologiska myndighet

Under fredagen så utfärdade den indonesiska meteorologiska- och geologiska myndigheten, BMKG, en tsunamivarning. En varning som de senare drog tillbaka 34 minuter senare. Detta har gjort så att skarp kritik nu riktas mot myndigheten, skriver Reuters.

BMKG menar däremot att vågorna slog mot ön under tiden självaste varningen var utfärdad.

Visste du att jordens fart saktar ner? Nyheter24 har tidigare skrivit om att det kan ge katastrofala konsekvenser och forskare varnar för de oroande tecknen. Här kan du läsa mer om vad de dåliga nyheterna kan innebära för oss.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Indonesien?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.