Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jorden saktar ner – och det kan få katastrofala konsekvenser

Två bilder, den ena en satellitbild på jorden, den andra en jordglob.
1 av 1

Jorden saktar in, och forskarna är väldigt bekymrade.

Nasa/TT

Nyheter | 22/11/2017 20:27

Okej, det här kan vara väldigt, väldigt dåliga nyheter. Nu varnar forskare för de oroande tecknen.

Jorden är ett häftigt ställe. Men visste du att vår planet just nu beter sig på ett sätt som får forskare att bli ganska rädda?

Enligt The Guardian håller jorden just nu på att sakta ner. Japp, du läste rätt. Vår jord snurrar allt saktare. 

Och även om förändringarna kommer att vara så små att få av oss kommer att märka det, så kan följderna bli katastrofala.

Genom att studera tider med många jordbävningar och jämföra med jordens rotationshastighet har man kunnat se att jordbävningstäta perioder ofta föregås av att jorden saktar ner litegrann. Och just nu har man kunnat se att jorden faktiskt snurrar allt långsammare. 

Om forskarna har rätt kommer det alltså innebära att 2018 kommer bli ett jordbävningstätt år. Värst drabbat kommer de tropiska områdena runt ekvatorn vara, områden som ofta är tätt befolkade. 

– Sambandet mellan jordens rotationshastighet och jordbävningar är tydligt. Det gör att vi tror att det kommer bli allt fler jordbävningar nästa år, säger Roger Billham vid  University of Colorado till The Observer, skriver The Guardian

Redan i år har över tusen människor världen över dött i jordbävningar, och det är en siffra som skulle kunna öka nästa år om forskarna har rätt. 

– Det är inte så komplicerat. Jorden ger oss ofta en fem års förvarning för jordbävningar, säger Billham. 

Läs mer: Därför gick inte jorden under i höstens

Är du orolig?