Torsdag 19 Maj
Stockholm

20 bilder som visar förödelsen efter tsunamin i Indonesien

Hjälparbetare bär döda, en bil har kraschat in i en byggnad.
En tsunami slog hårt mot Indonesien i fredags. Foto: Tatan Syuflana/TT

I fredags drabbades den indonesiska ön Sulawesi av en jordbävning och en efterföljande tsunami. Nyligen kom nya siffror som visar att minst 1 200 personer har mist livet. Här är 20 bilder som visar förödelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fredagen den 28 september drabbades ön Sulawesi utanför Indonesien av en jordbävning och en efterföljande tsunami. De första rapporterna visade på stora förödelser, men allt eftersom räddningsarbetet har fortgått har man förstått att katastrofen faktiskt var värre än man kanske hade trott. 

Jordbävningen som sedermera gav upphov till en tsunami hade en magnitud på 7,5 med epicentrum cirka 78 kilometer norr om staden Palu.

Palu var även en av de städerna som drabbades hårdast av tsunamin. Och allt eftersom tiden går så blir desperationen allt större bland befolkningen som står utan mat, vatten och husrum. Desperationen ska enligt BBC även ha lett till att människor försökt att ta sig in i matbutiker för plundra men blivit stoppade av militärer som skyddar butikerna. 

Man går runt i förödelsen. Bildkälla: Dita Alangkara/TT

Enligt indonesiska myndigheter ska tusentals byggnader däribland sjukhus och hotell ha kollapsat. Man har därför tagit hjälp av militären som börjat skicka förnödenheter från Jakarta till ön Sulawesi, skriver DN.

Men även om hjälp har anlänt och fortsätter att anlända, så finns det inget som i nuläget talar för att man kommer att få ordning på läget på ett tag eftersom området även blivit svårtillgängligt.

En orsak till att det är svårt att nå ut med hjälp är för att myndigheterna har haft svårt att koordinera sina räddningsinsatser då jordbävningen och tsunamin inte bara orsakade skada på byggnader utan även slog ut all ström, vilket i sin tur ledde till att all kommunikation till och från staden Palu försvann.

Nyheter24 har samlat 20 bilder som visar förödelsen efter naturkatastroferna som i nuläget tagit minst 1 200 liv. Du ser alla bilder i videon ovan.

Massgrav i staden Palu. Bildkälla: Rifki/TT
Militär lägger döda i en massgrav. Bildkälla: Rifki/TT
En man räddade sitt barnbarns katt från rasmassorna. Bildkälla: Dita Alangkara/TT

Räddningsarbetet är i fullgång. Bildkälla: Chandra/TT

När tsunami kommer på tal så är det svårt att inte tänka på flodvågskatastrofen i indiska oceanen 2004. Nyheter24 har tidigare samlat 17 bilder som får oss att minnas den hemska annandagen 2004. Här kan du se alla bilderna.

Har du varit i Indonesien?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela