Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Närmare 5000 saknas efter jordskalv och tsunami i Indonesien

- 07/10/2018, 11:07 -

Jordskalvet och tsunamin i Indonesien har kostat många människor livet. Dödssiffran har höjts för varje dag och ligger nu på 1 763. Men det är fortfarande uppemot 5 000 saknade.

Det var 28 september som Indonesiska ön Sulawesi drabbades av ett jordskalv och sen en efterföljande tsunami. Vilket heller inte var så oväntat enligt den indonesiska meteorologiska- och geologiska myndigheten. De utfärdade nämligen en tsunamivarning, men som de bara 34 minuter senare drog tillbaka, rapporterade Reuters.

5 000 saknade

Dödssiffran har höjts för varje dag som gått efter det. Det är minst 1 763 personer som i katastrofen har mist livet. Och nu befaras siffran över saknade vara mycket högre än väntat. I de två områden som drabbats värst verkar det nu vara uppemot 5 000 människor som befaras vara saknade, rapporterar Omni.

Det var en förödande tsunami som drabbade ön Sulawesi i Indonesien. 

– Vi har inte fått fullständiga rapporter ännu då kommunikationerna är brutna. Många kroppar har hittats vid strandlinjen efter tsunamin, men antalet är ännu oklart, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för myndigheten, rapporterade Omni.

Tsunamin skapade en omfattande förödelse. Tusentals sjukhus, byggnader och hotell ska ha kollapsat totalt, rapporterade Dagens Nyheter. Och städerna Palu och Donggala är två av de städer som drabbats absolut hårdast av de ofattbara vågorna.

Offren

Kroppar har hittats på flera platser då de har slagits av bråte från kollapsade byggnader, men också människor som sveps iväg med tsunamin. 

Den nya siffran har baserats på uppskattningar från lokala myndigheter, i statsdelarna Petabo och Balaroa. Hittills är det runt 1 763 människor som hittats döda, rapporterar Omni.

– Baserat på rapporter från Balaroa och Petobo är det cirka 5000 personer som inte hittats, bekräftar Sutopo Purwo Nugroho.

Men det är svårt att veta den exakta siffran på antal döda. Anledningen till det är för att de värst drabbade områdena är helt täckta av lera och bråte.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om den fruktansvärda händelsen. Vill du veta mer om katastrofen och vad som hände i Indonesien kan du läsa mer om det här.

Har du varit i Indonesien?