Lördag 24 Jul
Stockholm

FN:s klimatrapport oroar – så lång tid har vi på oss att stabilisera klimatet

FN-flaggan. Utsläpp från industri.
FN:s nya klimatrapport oroar. Foto: Pixabay / John Amis AP/TT

En ny klimatrapport från FN tyder på att vi nu har mindre än 10 år kvar på att stabilisera den globala uppvärmningen om vi ska nå Parisavtalets mål.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den globala klimatkrisen har blivit mer och mer påtaglig och världen som vi känner den kan snart vara påväg att ändras till det sämre/värre. Nu fastslår en rapport från FN att vi har mindre än 10 år på oss att stabilisera uppvärmningen om vi ska ha en chans att nå Parisavtalets mål på en global uppvärmning på 1,5 grader. 

Risken finns att det väntar kraftiga klimatförändringar som kan ha förödande konsekvenser om den globala uppvärmningen skulle bli 2 istället för 1,5 grader, skriver the Washington Post.

Förändring måste ske nu

I rapporten så uppmanas de största länderna att agera direkt. Koldioxidutsläppen måste ner med 45 procent från 2010 års nivåer till 2030. 

Forskargruppen som har levererat rapporten menar även att vi, för att uppnå dessa mål, kommer att behöva ändra det mänskliga levernet på ett sätt som vi aldrig ändrat det förut. 

Bland annat så innebär det, om befolkningsökningen fortsätter i den "planerade" takten, att vi kommer behöva konvertera stora delar av mark som vi använder till att producera mat till att istället växa träd och växter som förvarar kol och användas för att skapa energi, skriver The Washington Post.

Måste stoppa utsläppen helt

Erik Solheim, ordförande för FN:s miljöprogram (Unep), konstaterar att vi antingen behöver sätta stop för allt utsläpp vid 2050 eller att vi på något sätt lyckas komma på ett knep att få bort lika mycket koldioxid från luften som vi människor redan har släppt ut.

– Det är som ett öronbedövande, tjutande brandalarm som låter för fullt i köket och vi måste släcka elden, säger Solheim om rapporten, enligt The Washington Post.

Hela värden måste öka tempot

För att klara målet på 1,5 grader så måste hela världen öka tempot och de kommande åren är kritiska om vi ska kunna förändra trenden.

– För att ha en chans att stabilisera uppvärmningen till 1,5 grader, så har vi ett läge där vi i princip har mindre än 10 år kvar om vi fortsätter släppa ut som i dag. Vi måste ge oss in i en takt av utsläppsminskningar som överskrider den takt som även de bästa länderna i världen följer. Hela världen måste drastiskt öka tempot och de kommande tio åren blir helt avgörande, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap till Aftonbladet

Ännu finns det hopp

Trots att rapporten visar dystra siffror och talar för drastiska ändringar så visar den även att det fortfarande finns hopp om att nå målet på 1,5 grader och i och med det finns en chans att ändra utgången för klimatet.

– Om alla utsläpp försvann idag så skulle inte planeten nå uppvärmningen på 2 grader. Det är även troligt att det skulle generera fler åtgärder för att rädda klimatet om vi skulle fokusera på 1,5 graders målet, säger Jim Skea, vice ordförande för FN:s klimatpanel, skriver The Washington Post.

FN
/
Är du orolig för klimated?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela