Sam Ballard och en snigel liknande den som tog hans liv.
1 av 2
Sam Ballard var bara 19 när han insjuknade. - Foto: Privat/Torstein Bøe/TT
En ung Sam Ballard ser glad ut, innan han blev sjuk.
2 av 2
Sam Ballard innan han som 19-åring blev svårt sjuk.

Sam, 19, åt en snigel på en fest – blev förlamad och dog

19-årige Sam från Australien fick för sig att anta en ganska äcklig utmaning på fyllan. Han bestämde sig nämligen för att äta en snigel. Nu, åtta år senare, har han avlidit av sjukdomen som snigeln orsakade.


19-årige Sam Ballard var som vilken tonårskille som helst. Men en kväll för åtta år sedan förändrades det helt. Det började med att Sam och ett kompisgäng drack rödvin i en väns trädgård i Sydney i Australien. 

– Vi satt här och hade en rödvinskväll, försökte leka vuxna och då kom en snigel krypande här, berättar Jimmy Galvin för tv-kanalen Network 10. 

Jimmy var en av vännerna som var på plats den kvällen.

Han fortsätter:

– Samtalet fortsatte, du vet. “Ska jag äta den?”, och Sam körde på. Bang. Det var så det gick till.

Rödvinskvällen slutade alltså med att Sam, som en fyllegrej, åt en snigel där i kompisens trädgård.

Vad han inte visste då var att det beslutet skulle förändra hans liv. Ett par dagar senare började Sam känna en fruktansvärd smärta i benen.

Han var då orolig att han kanske drabbats av multipel skleros, MS – en allvarlig och kronisk muskelsjukdom som även Sams pappa drabbats av. Men så var det inte, det var faktiskt värre än så.

Läkare kunde senare konstatera att Sam fått Angiostrongylus cantonensis – en parasit. Masken hittas oftast hos gnagare, men sniglar kan också infekteras om de äter råttavföring.

Infektionen som Sam fick är något de flesta återhämtar sig från, men Sam hade tyvärr inte den turen. Istället låg han i koma i hela 420 dagar, och när han vaknade hade hjärnan skadats svårt.

Skadan innebar att Sam blev helt förlamad, inte kunde äta själv och behövde vård dygnet runt. Men hans mentala förmåga påverkades inte av infektionen.

– Han är där inne, 100 procent. Jag bad om ursäkt till Sam för allting som hände den där kvällen i trädgården. Och han började storgråta. Jag vet att han är där, berättar vännen Jimmy Galvin.

Men i förra veckan orkade inte Sam kämpa längre.

I fredags morse gick Sam bort på på Hornsby sjukhus, inte långt från där han växte upp, skriver news.co.au.

Vad är Angiostrongylus cantonensis?

Sjukdomen som Sam drabbades av kallas på engelska för “rat lungworm disease” och den orsakas alltså av parasiten Angiostronjilus cantonensis. Som namnet antyder sätter sig parasiten, som är en mask, i lungorna på råttor. Den kommer sedan ut med råttans bajs.

När exempelvis en snigel, sötvattenkrabba, räka eller groda sedan kikar förbi och smakar på bajset så kan de också bli smittade av parasiten. Människor kan smittas om de äter rått kött från sjuka djur. 

När parasiten drabbar en människa beter den sig annorlunda än i en råttas kropp. Istället kan parasitens larver hamna fel, ta sig till hjärnan och sedan stanna där. Det kan leda till en allvarlig typ av hjärnhinneinflammation, som den Sam fick. 

Parasiten Angiostrongylus cantonensis i ett mikroskop (Punlop Anusonpornperm/Wikimedia commons)

Symptomen på hjärnhinneinflammation kan vara huvudvärk, illamående, feber, nackstelhet och känslighet för ljud och ljus, enligt Vårdguiden. Människor kan inte smitta varandra. 

Parasiten finns normalt sett inte i Sverige, som tur är. Men om du åker till Samoa, Australien, Hong Kong, Indien, Fiji, Hawaii, Japan, eller Kina kan det vara bra att vara på sin vakt. De flesta som drabbas har fått parasiten i sydöstra Asien eller på någon av Stillahavsöarna. År 2017 insjuknade en svensk person som fått parasiten på Hawaii, rapporterade Folkhälsomyndigeten

Läs också om 26 år gamla Luis som gick till läkaren med huvudvärk – och fick veta att han kanske bara hade en halvtimme kvar att leva

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.