Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

14-årig flicka hade mens – blev isolerad och dog

- 21/11/2018, 22:24 -

I Indien anses flickor orena när de har mens och tvingas därför sova i separata hus. Det fick även en 14-årig flicka från staten Tamil Nadu göra under hennes tjejvecka, som slutade i tragedi. En orkan förstörde huset som hon sov i och hon dog direkt.

I stora delar Indien har flera områden drabbats av cyklonen Gaja och i den indiska kuststaten Tamil Nadu har minst 46 personer har dött.

En av de som har mist livet är en 14-årig flicka, som dog när hon var ensam i en stuga som stod vid sidan om familjens hus. 

Anledningen till att hon var ensam? Hon hade tvingats att sova i stugan på grund av att hon hade mens, skriver BBC. 

Tabubelagt

Trots att det är 2018, är menstruation tabubelagt i flera delar av Indien. Kvinnor anses nämligen vara orena när de har sin mens. 

Flera familjer, både rika och fattiga, följer traditionen och tvingar tjejer att sova på en separat plats under mensen, skriver BBC.

Wake-up-call

14-åringens dödsfall ska ha gjort att boende i staten Tamil Nadu fått ett "wake-up-call", eftersom det är väldigt vanligt att isolera unga tjejer när de har mens.  

Familjen förkrossad 

Flickans familj, som befann sig i huset bredvid stugan, är förkrossade över den fruktansvärda händelsen. Hennes mormor har sagt att de inte kunde rädda flickan eftersom ett träd fallit på stugan där hon befann sig, och det fanns ingen möjlighet att nå henne, rapporterar BBC. 

Hennes föräldrar visste att cyklonen närmade sig deras hem, men eftersom hon hade mens så kunde de inte låta henne vara kvar i huset.

– Vi är förkrossade. När vi såg trädet förlorade vi hoppet. Vi väntade på bybor som hjälpte oss att ta bort trädet och dra ut henne ur stugan, sa flickans mormor till BBC. 

När byborna och familjen fått loss den 14-åriga flickan fördes hon direkt till sjukhuset. Men tyvärr var det redan för sent. Enligt flera läkare hade flickan redan dött i stugan, skriver BBC

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur många dagar kvinnor har mens under sin livstid. Det kan du läsa mer om här!