Söndag 16 Jan
Stockholm

Angela Merkel avgår som partiordförande för CDU

Angela Merkel
Uppgifter säger att Angela Merkel väljer att lämna posten som partiledare för tyska CDU. Foto: Lefteris Pitarakis AP/TT

Källor uppger att Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnar partiledarposten för CDU efter valfiaskot under söndagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnar partiledarposten för CDU. Uppgifterna om hennes avgång kommer efter att hennes parti förlorat stort i delstatsvalet i Hessen under söndagen, skriver Dagens Nyheter.

Merkel har suttit som partiledare för CDU sedan år 2000 och trots att hon tidigare sagt att hon varit öppen för att ställa upp i ett omval till partiledarposten, så väljer hon nu att inte göra det.

Minskade med 11,3 procent 

Merkels parti, CDU, gjorde ett historiskt dåligt delstatsval och minskade med hela 11,3 procent jämfört med valet 2013, skriver CNBC.

Detta resultatet är det sämsta resultatet sedan 1962 och sägs vara en bidragande faktor till varför Merkel avgår. Partiet föll från 38,3 procent till 27 procent.

Vill fortsätta som kansler

Under 13 av de 18 åren som Merkel innehaft partiledarrollen i CDU så har hon även styrt Tyskland genom rollen som förbundskansler i landet. Om uppgifterna stämmer så kommer Merkel att bryta en ihållande trend i landet. Nämligen att kanslern innehar rollen som partiledare för sitt parti, skriver SVT.

Inom kort kommer CDU rösta fram en ny partiordförande för partiet.

Uppror inom partiet

Angela Merkel har inte haft det speciellt lätt den senaste tiden då det bland annat funnits ett internet uppror mot Merkel inom CDU, skriver Expressen.

Merkel förlorade bland annat sin högra hand när partiet tidigare i höst skulle rösta om att förnya mandatet för gruppledaren Volker Kauder. Allt pekade på att Kauder skulle bli omvald men istället så röstades han bort, i och med det så förlorade Merkel än av sina närmaste.

Har du varit i Tyskland?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela