Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Myndigheten: En Facebook-like kan ge turister fängelse i Turkiet

- 29/10/2018, 22:55

Har du planer på att resa till Turkiet? Då bör du vara försiktig med vad du gillat och kommenterat på dina sociala medier. En "like" på fel ställe eller en oskyldig kommentar kan innebära fängelse, varnar tyska myndigheter.

Att resa är ju bara för härligt. Framförallt nu när det börjat bli lite kyligare i landet, är det inte helt fel att söka sig till lite varmare breddgrader.

Men nu har tyska myndigheter gått ut med en varning för de som vill turista i Turkiet

Var försiktig med gillandet

För det kan ju hända att man slänger iväg en och en annan like på social media nu förtiden, inte minst på Facebook. Men vill man åka som turist till Turkiet bör man akta sig för vad man gör tumme upp på.

Jo, för det är nämligen så att en Facebook-like kan ge år av fängelse. Till och med kan en ganska oskyldig kommentar sätta en bakom lås och bom.

På just Facebook och Twitter ska man vara extra försiktig med sitt gillande och kommenterande. 

Det är flera gripanden av tyska medborgare som gripits i Turiket. De har delat sina åsikter på sociala medier, som i Tyskland hade uppfattats som yttrandefrihet. Men i Turkiet har det betraktats som just propaganda eller terror, rapporterar danska Ekstrabladet.

Kan leda till fängelse

"En enkel 'like' på Facebook eller kommentarer på sociala medier kan leda till bevis för terrorism och propaganda, vilket kan leda till år i fängelse", skriver det tyska utrikesdepartementets uttalande, uppger The Local.

Vad det handlar om för likes eller kommentarer är olika. Men de tyskar som har arresterats eller nekats till inresa i Turkiet, men inte fått någon formell motivering till varför, har på något sätt kritiserat president Erdoğan och hans styre.

Hindrad att åka hem

Resenärer har därefter blivit hindrade att åka tillbaka hem, utan fått vänta i vårdnad av myndigheten. Och det har fått vänta på att få resa hem allt från några timmar till flera dagar.

"Samtidigt har deras mobiltelefoner tagits från dem och sökt efter lagrat innehåll och kontakter", fortsätter det tyska utrikesdepartementet uttalandet.

Anledningen till att man kan få fängelse är för att Turiket följer sina lagar och regler. Och när det gäller yttrandet friheten kan det skilja sig lite från land till land.

Vad kan man tänka på som turist?

Danska myndigheter menar att om man har planer på att åka till Turiket som turist så bör man inte haft någon som helst kontakt eller varit nära personer, inte heller grupper för den delen, som turkiska myndigheter skulle kunna betrakta som brottsliga eller terrorister, skriver Ekstrabladet.

Försök helt enkelt att undvika möjligheten att kunna förväxlas med någon slags terror. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om 20-åriga Sydneys misstag när hon skulle genomgå en rutinröntgen. Då avslöjades nämligen hennes hemlighet. Det kan du läsa mer om här.

Har du varit i Turkiet?