Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trumps reklamfilm stoppas i USA – anses på tok för rasistisk

Nyheter | 06/11/2018 11:36

Donald Trump har gått över gränsen – det anser nu flera amerikanska medier och Facebook. Nu stoppar till och med Fox News presidentens reklamfilm.

Det är mellanårsval i USA, och representanter i USA:s båda parlament ska väljas. En som verkligen vill påverka valet så mycket som möjligt är president Donald Trump

Trump har senaste veckorna turnerat flitigt land och rike runt för att övertyga väljare om att lägga sina röster på de lokala republikanska kandidaterna. 

Men nu har en reklamfilm som släppts av Trump-administrationen skapat debatt. 

Reklamen innehåller egentligen inget politiskt innehåll, reformer eller förslag. Nej, i stället verkar syftet vara att skapa misstänksamhet och rädsla för invandrare – och att skapa en bild av att Donald Trump är enda räddningen. 

I videon visas bilder från en rättegång, där polismördaren Luis Bracamontes, skrattar när han får sitt dödsstraff uppläst. Över bilder på den skrattande mannen kan man läsa "Demokraterna släppte in honom" och "Demokraterna lät honom stanna". Videon klipper sedan till människor på flykt på väg till USA. 

"Vem mer vill Demokraterna släppa in?", frågar sedan videon.

Dock har det visat sig att det främst varit republikaner som hanterat Luis Bracamontes fall genom åren, och att påståendet att Demokraterna "släppte in honom" och "lät honom stanna" inte är sant. 

Men filmen som visar människor på väg mot gränsen har fått många att mena att det är i själva verket är Trump som gått över gränsen. Flera stora tv-bolag och mediasajter har valt att inte visa den. Till och med den Trump-vänliga kanalen Fox News har beslutat att inte sända videon. 

Enligt New York Times har även Facebook valt att inte visa videon. 

– Ni pratar om något jag inte vet något om. Men många saker är kränkande här i världen, ibland är era frågor kränkande, sa presidenten till reportrar nu i början av veckan. 

Mellanårsvalet i USA är viktigt för president Trump, då valet inte bara bestämmer hur makten i USA:s parlament ska se ut, utan också ses som ett betyg på den sittande presidenten

I ett tal i Missouri i natt bad Trump sina väljare att avvisa Demokraterna och i stället ”enas bakom vårt rättfärdiga öde som amerikaner”. 

I helgen gjorde en svensk partiledare succé som halloween-kostym – läs mer om det här!

Tycker du det är rätt att stoppa reklamen?