Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kaliforniens bränder släcks av fångar – för 1 dollar i timmen

- 14/11/2018, 19:49

I Kalifornien brinner det för fullt sedan 7 november, och tusentals människor har fått evakueras från sina hem. Och bland de brandarbetare på plats, är en stor del dömda fångar.

Bränderna, som är de mest förödande bränder som någonsin drabbat delstatens historia, härjar fortfarande fritt. Under det intensiva släckningsarbetet är det inte bara brandarbetare i tjänst, utan det är även lågavlönade fångar som avtjänar fängelsestraff som rycker ut, skriver CNBC.

Del av behandlingsprogram

Det är ett behandlingsprogram utformat av Rehabilitering och rättelse-departementet som tillåter fångar att delta i släckningsarbetet. 

Ända sedan andra världskriget har Kalifornien använt sig av dömda fångar för att släcka bränder. Idag består 40 procent av delstatens antal brandarbetare av fångar. Bara tidigare i somras deltog 4 000 fångar i släckningsarbetet av de bränder som då drabbade Kalifornien, enligt radiokanalen WBUR. Sex fångar ska då ha mist livet.

Får en dollar i timmen

Fångarna får betalt för sitt arbete. Men många kritiserar systemet och menar att det är "slavarbete", då lönen ligger på en dollar i timmen, och ytterligare 2 dollar per dag, skriver CNBC.

– Varje fånge blir individuellt utvärderad för att försäkra oss om att de tar del av programmet, och klarar av att vara en del av ett team utan ett våldsamt beteende. Även om deras dom bygger på ett våldsamt brott, berättade Vicky Waters från Rehabilitering och rättelse-departementet för CNBC.

Fångarna som deltar måste avtjäna ett mildare straff för att få delta. Om man är dömd för mordbrand, våldtäkt eller sexuella trakasserier, har en arresteringsorder eller medicinska problem får man inte ta del av programmet. I vissa fall kan även deras straff reduceras.

Rehabilitering att släcka bränder

Enligt Rehabilitering och rättelse-departementet så sparar delstaten ungefär 100 miljoner dollar varje år på att låta dömda fångar delta i brandsläckningsarbetet. De menar också att programmet fungerar som en rehabilitering för fångarna.

– Vårt brandarbetar-program hjälper fångar att utveckla färdigheter inom brandsläckning och de lär sig jobba i team. Det kan komma att vara en jätteviktig del av fångens rehabilitering, säger Vicky Waters till CNBC.

Nu visar en mycket dramatisk video hur branden letar sig upp på en motorväg i Santa Susana. På videon kan man se hur branden som slickar sidan av vägen vattenbombas. Se den här.

Tycker du att det här är okej?