Dömda fångar är med och släcker Kaliforniens bränder för bara en dollar i timmen.
Dömda fångar som deltar i ett rehabiliteringsprogram får en dollar i timmen för att släcka Kaliforniens största bränder någonsin. - Foto: Eric Risberg / Rich Pedroncelli / TT

Kaliforniens bränder släcks av fångar – för 1 dollar i timmen

I Kalifornien brinner det för fullt sedan 7 november, och tusentals människor har fått evakueras från sina hem. Och bland de brandarbetare på plats, är en stor del dömda fångar.


Bränderna, som är de mest förödande bränder som någonsin drabbat delstatens historia, härjar fortfarande fritt. Under det intensiva släckningsarbetet är det inte bara brandarbetare i tjänst, utan det är även lågavlönade fångar som avtjänar fängelsestraff som rycker ut, skriver CNBC.

Del av behandlingsprogram

Det är ett behandlingsprogram utformat av Rehabilitering och rättelse-departementet som tillåter fångar att delta i släckningsarbetet. 

Ända sedan andra världskriget har Kalifornien använt sig av dömda fångar för att släcka bränder. Idag består 40 procent av delstatens antal brandarbetare av fångar. Bara tidigare i somras deltog 4 000 fångar i släckningsarbetet av de bränder som då drabbade Kalifornien, enligt radiokanalen WBUR. Sex fångar ska då ha mist livet.

Får en dollar i timmen

Fångarna får betalt för sitt arbete. Men många kritiserar systemet och menar att det är "slavarbete", då lönen ligger på en dollar i timmen, och ytterligare 2 dollar per dag, skriver CNBC.

– Varje fånge blir individuellt utvärderad för att försäkra oss om att de tar del av programmet, och klarar av att vara en del av ett team utan ett våldsamt beteende. Även om deras dom bygger på ett våldsamt brott, berättade Vicky Waters från Rehabilitering och rättelse-departementet för CNBC.

Fångarna som deltar måste avtjäna ett mildare straff för att få delta. Om man är dömd för mordbrand, våldtäkt eller sexuella trakasserier, har en arresteringsorder eller medicinska problem får man inte ta del av programmet. I vissa fall kan även deras straff reduceras.

Rehabilitering att släcka bränder

Enligt Rehabilitering och rättelse-departementet så sparar delstaten ungefär 100 miljoner dollar varje år på att låta dömda fångar delta i brandsläckningsarbetet. De menar också att programmet fungerar som en rehabilitering för fångarna.

– Vårt brandarbetar-program hjälper fångar att utveckla färdigheter inom brandsläckning och de lär sig jobba i team. Det kan komma att vara en jätteviktig del av fångens rehabilitering, säger Vicky Waters till CNBC.

Nu visar en mycket dramatisk video hur branden letar sig upp på en motorväg i Santa Susana. På videon kan man se hur branden som slickar sidan av vägen vattenbombas. Se den här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det här är okej?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.