Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amerikanen John Allen Chau dödad av isolerad stambefolkning

Nyheter | 22/11/2018 14:15

Den kristna missionären John Allen Chau dödades av pil och båge av en lokal stam på en isolerad ö utanför Indien. Mannen ligger nu begravd på ön och indisk polis har startat en mordutredning.

John Allen Chau, 27, hade betalat lokala fiskare för att komma till Norra Sentinel, en ö lokaliserad i den Bengaliska viken utanför Indien. Den amerikanska missionären hade som mål att konvertera staminvånarna till kristendom, och åkte på en träbåt med motorer för att kunna ta sig till den 60 kvadratkilometer stora ön. 

Båten stannade cirka 500-700 meter utanför Norra Sentinel, som har besöksförbud av turister, och färdades sista biten via en kanot. Men så fort mannen skulle landstiga ön blev han beskjuten av pil och båge av stambefolkningen. Chau avled senare utav skadorna och ska nu ligga begravd på ön, vilket rapporteras av internationella medier.

– Ett mordfall har registrerats mot okända personer, säger Dependra Pathak, generaldirektör för den lokala polisen i Indien till Reuters.

Dock skyddas urbefolkningen av indisk lag, och kan därför inte åtalas.

Ett kustbevakningsfartyg med polis och experter på stammen har nu åkt iväg för att spana på ön och göra upp en plan för att hämta tillbaka Chaus kropp, rapporterar Reuters.

Den 15 november gjorde mannen ett antal resor till ön och fick då kontakt med den lokala stammen. Under dessa besök klarade han sig oskadd, men dagen efter berättade han för de lokala fiskarna att han ville stanna på ön och bad dem att återvända hem. Detta enligt Reuters.

Nästa morgon såg de lokala fiskarna hur hans livlösa kropp drogs på stranden och hur den sedan begravdes i sanden, enligt CNN.

Organisationen Survival International vill värna om urbefolkningars rättigheter och har bett de indiska myndigheter skydda stammen mot mänskliga besök eftersom risken för sjukdomar och andra hot är stor.

– Sentineleserna har gång på gång visat att de vill bli lämnade i fred, och deras önskan bör respekteras, säger gruppen enligt CNN.

Staminvånarna på Norra Sentinel är en av få grupper som är helt isolerad från omvärlden. Området skyddas av den indiska regeringen och människor får inte vistas inom en radie på fem sjömil. Detta beror på en tidigare incident när två lokala fiskare dödades av stammen år 2006, något som CNN rapporterar.