Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Yta större än Frankrike ska skövlas i Amazonas

- 22/11/2018, 21:07

Den blivande jordbruksministern i Brasilien vill skövla ett område större än Frankrike i Amazonas. – Här finns en ny front för jordbruk, säger Tereza Cristina till O Globo.

Den kommande presidenten i Brasilien, Jair Bolsanaro, har utnämnt Tereza Cristina till landets nya jordbruksminister. Ett av hennes första uppdrag på posten kan bli att påbörja skövlingen av Amazonas, vilket hon avslöjar i en intervju med den brasilianska tidningen O Globo, något som DN rapporterar.

Området som hon intresserar sig utav är på över 730 000 kvadratkilometer, vilket är en yta större än Frankrike. Regionen kallas Matobipa och inkluderar delstaterna Maranhão, Tocantins, Piauí och Bahia. Det är även i detta område som den svenska exportkreditnämnden kritiserats av miljögrupper för att ha lånat ut miljonbelopp till ett jordbruk som skövlat enorma mängder mark i Amazonas, enligt DN.

Tereza Cristina har tidigare uttryckt att hon vill tillåta förbjudna cancerframkallande växtgifter i jordbruket och kallas för "Fröken Gift" av miljösupportrar. Hon menar dock att skövlingen måste följa Brasiliens lagstiftning, vilket är en lag som kan tolkas olika. 

Amazonas
Skövling av Amazonas. Bildkälla: Greenpeace/ Alberto Cesar

Egentligen tillåts bara skövling av mark i Amazonas upp till 20 procent, men reglerna anses vara flytande och kan i vissa fall komma upp till 80 procent. Lagen kan därför användas som ursäkt för ett "missförstånd" av jordbrukarna, rapporterar DN.

– Innan du ger dig ut på marken och bötfäller måste du förklara för personen hur det ligger till. Först om personen sedan fortsätter kan man bötfälla, säger Tereza Cristina till O Globo.

Kommentarerna gör att många miljösupportrar i Brasilien känner sig oroliga och tycker att den kommande jordbruksministern får alldeles för fria tyglar. Hon anklagas också för att skydda det industriella jordbruket och att hon tvinga bort urinvånarnas rätt till mark. Tereza Cristina har också pekats ut för att ha mottagit mutor, vilket är något som hon ska ha förnekat. Detta rapporterar DN.

Tereza Cristina tillsätts vid årskiftet som ny jordbruksminister i samband med att högerextrema Jair Bolsonaro blir Brasiliens nya president.

Har du varit i Amazonas-skogarna?