Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lämnade sina barn ensamma hemma – dömdes till fängelse

Nyheter | 02/12/2018 11:28

En fembarnsmamma lämnade sina barn ensamma hemma i drygt fem timmar. När hon kom hem igen stod polisen och socialtjänsten i vardagsrummet. Kvinnan dömdes till fängelse i fyra månader, men domen överklagades och nu har hon frikänts.

En sommardag för drygt tre år sedan lämnade en 45-årig ensamstående mamma i Norge sina barn ensamma hemma, då hon själv skulle åka iväg för att sälja sin bil. Det äldsta barnet som var nio år fick passa sina småsyskon i fem och en halv timme som mamman var borta.

När mamman senare kom hem stod både polis och socialtjänst i vardagsrummet tillsammans med barnen, skriver norska Nettavisen.  

Dömd till fängelse 

Mamman anklagades för att "sätta en annan människa i hjälplöst skick", och dömdes till fyra månaders fängelse av Agder tingsrätt i maj 2016. 

Både hon och åklagaren överklagade domen

Tuff ekonomisk situation 

Vid den här tidpunkten hade hon det också väldigt tufft rent ekonomiskt. Hon hade precis fått veta att hon inte skulle få behålla sitt jobb och var i desperat behov av pengar. Hennes man hade lämnat henne ensam med barnen några år tidigare, så att åka iväg och sälja sin bil skulle gynna hennes ekonomi väldigt mycket.  

– Det var absolut nödvändigt för mig att sälja den bilen. Jag väntade på arbetslösersättning och hade lånat vad jag kunde från familj, vänner och grannar. Den bilen jag var tvungen att sälja för att få pengar till familjen, säger mamman till Nettavisen.

"Jag ångrar det jag gjorde" 

Enligt domen bytte mamman blöja på sitt tvååriga barn och gjorde tre flaskor med välling innan hon lämnade hemmet. Hon hade dessutom skurit upp frukt och bröd så att barnen kunde äta något när hon inte var hemma. I domen står det också att hon givit barnen en mobiltelefon som de kunde använda för att ringa henne eller till grannen, skriver Nettavisen. 

Och grannen hade tidigare försäkrat den 45-åriga mamman att barnen var varmt välkomna att komma över till henne, men trots det lämnades de ensamma hemma. I efterhand ångrar sig mamman att hon lämnade barnen hemma själva så länge. 

– Jag hade bråttom, men jag borde naturligtvis ha ringt min granne och försäkrat mig att hon var hemma. Bilen var på gården, men det betyder inte nödvändigtvis att hon är i huset. Så jag håller med henne, helt klart. Jag ångrar mig idag, säger kvinnan.

Frikändes 

Ärendet togs upp igen i distriktsdomstolen i Kristiansand den 15 november. Då bestämde man att mamman skulle frikännas från domen. 

"Sammantaget har domstolen sett över de omkringliggande omständigheterna, särskilt försiktighetsåtgärderna och andra val, vilket tyder på att den anklagade sannolikt inte satte sina barn i en "hjälplös situation" med flit, står det i domen, skriver norska Nettavisen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 17 norska ord som vi svenskar har svårt att förstå. Här kan du läsa mer om det!


Har du varit i Norge?