Måndag 17 Jan
Stockholm

Hundratals gripna i protesterna i Paris – polisen skjuter tårgas

Gula västarna i Paris.
Hundratals gripna i protesterna i Paris – polisen skjuter tårgas. Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Under lördagen fortsatte "Gula västarna" att protesterna runt om i Frankrike. I huvudstaden Paris har över 700 demonstranter gripits och polisen har avfyrat tårgas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under de senaste veckorna har flera stora, våldsamma demonstationer skakat om Frankrike. I städer som bland annat Paris, Lille och Marseille har personer iklädda gula västar demonstrerat flera lördagar i rad. Totalt har fyra personer dött, varav en 80-årig kvinna, rapporterade BBC.

Anledningen till de våldsamma protesterna är att personer med gula västar, cirka 140 000 personer enligt franska myndigheter, är missnöjda med framförallt president Emmanuel Macron

Allt började när den franska regeringen meddelade att de planerade att höja skatten på bland annat diesel och bensin. 

Däremot meddelade Frankrikes premiärminister Édouard Philippe under tisdagen att de kommer att stoppa skattehöjningarna av bränsle, rapporterade franska AFP.

Men "Gula västarnas" demonstrationer fortsätter under lördagen. 

Demonstranterna i Paris fortsätter på lördagen. Bildkälla: Thibault Camus/AP/TT

Tusentals personer 

I Frankrikes huvudstad Paris har tiotusentals personer samlats för att demonstrera i missnöje mot presidenten. Runt stadens paradgata Champs-Élysées har flera sammandrabbningar redan skett. Polisen har kastat bedövningsgranater och skjutit tårgas mot demonstranterna, skriver franska AFP.

Totalt är 8000 poliser samt pansarvagnar på plats i huvudstaden, skriver SR:s Margareta Svensson

Vid 11-tiden i dag gjorde Frankrikes premiärminister ett uttalande och berättade att över 400 personer har gripits och drygt 200 personer har omhändertagits, säger han i sitt tal.

Efter lunchtid kom nya uppgifter om att över 700 personer ska vara gripna, skriver Aftonbladet.

Flera sevärdheter stängda 

I och med de våldsamma demonstrationerna har flera kända sevärdheter stängt igen, däribland Eiffeltornet, Louvren, Katakomberna och Triumfbågen. 

UD:s uppmaning 

Under fredagen gick det svenska utrikesdepartementet ut med en varning till svenskar som befinner sig i Paris:

”Med anledning av oroligheter i Frankrike och aviserade demonstrationer lördagen den 8 december samt mot bakgrund av förra helgens våldsamma händelser i Paris, uppmanas svenska medborgare att undvika folksamlingar/demonstrationer och iaktta allmän försiktighet”, skriver UD i ett meddelande

Artikeln uppdateras. 

Har du varit i Frankrike?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela