Fredag 25 Jun
Stockholm

Stormen Pabuk lamslår Thailand – turister varnas

Öde strand i Thailand i väntan på stormen Pabuk
Stormen Pabuk drar in över Thailand. Foto: AP Photo/Sithipong Charoenjai/Thailändska vädermyndigheten

Turister uppmanas till stor försiktighet. Nu närmar sig den tropiska stormen Pabuk flera populära turistområden i Thailand. Enligt thailändska myndigheter kan vågorna bli uppemot sju meter höga när stormen drar in.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Thailand håller andan. Nu under slutet av veckan räknar man med att stormen Pabuk kommer att slå hårt mot turistlandet. Redan nu har tusentals turister lämnat öarna Koh Phangan och Koh Tao, rapporterar lokala medier.

Svenska ambassaden i Bangkok uppmanar svenska turister till försiktighet, och tusentals turister flyr nu från stormen, som väntas slå till som hårdast på fredag natt. 

Bangkok Post skriver att invånare och turister på populära turistön Koh Samui uppmanas till extrem försiktighet under de kommande dagarna, och Thailändska myndigheter varnar för svåra översvämningar i området. Redan nu har tusentals turister lämnat öarna Koh Phangan och Koh Tao, rapporterar lokala medier.

På ön Khao Tao uppges tusentals människor vara kvar på ön, samtidigt som man försöker evakuera så många turister man kan till fastlandet. 

Samtidigt bunkrar boende upp med mat och förnödenheter, bland annat gör nu bilister och mc-förare allt för att fylla sina tankar på Koh Samui och Koh Phangan i rädsla för bensinbrist. Även vid öarnas frukt- och köttmarknader ska stånden börja gapa tomma, skriver Bangkok Post. 

Färjtrafiken mellan Soh Samui och fastlandet förväntas vara avstängd tills på söndag. 

Och ja, turistmål och färjeturer kommer påverkas rejält i och med att stormen drar in i Thailands-bukten. 

Landets premiärminister Prayut Chan-o-cha uppmanar nu turister och näringsliv att vara extremt försiktiga. 

Tropisk storm

Paduk är en tropisk storm, och vinden beräknas nå hastigheter på drygt 20 meter i sekunden. Det gör den något svagare än en orkan, men kan ändå orsaka stora problem, speciellt i kustnära områden med turist- och fiskeindustri. 

Thailändska myndigheter räknar med vågor på sju meter. Det är ungefär tre gånger högre än vad som är vanligt vid thailändska kusten. Förutom hård vind kan man som thailandsbesökare också räkna med ordentliga skyfall under torsdag och fredag. 

Stormen Pabuk har fått sitt namn efter en kattfisk som lever i Mekongfloden. 

Senast Thailand drabbades av en så här stark storm var 1962. 

"Det känns läskigt" 

En av alla som befinner sig i Thailand nu är svenske Erik Blomqvist, som just nu är på ön Koh Panghan. Vanligtvis är det fullt med folk på ön, men nu är det helt folktomt – endast ett fåtal människor befinner sig där han är.

Erik Blomqvist befinner sig i Koh Panghan just nu. Bildkälla: Privat

– Jag ser ut över havet och ser det gråa kommer emot oss. Det känns läskigt. Det känns overkligt. Jag fattar nog inte riktigt själv vad som komma skall, säger han till Nyheter24

Det som stressar honom mest är att många thailändare är stimmiga, men däremot vill han inte skapa någon onödig panik. 

– Ingen vet något, jag vet inte vad jag ska tro. Jag har fått höra olika stories, allt ifrån en vindstyrka på 30 till 45 meter/sekund och upp till 10 meter höga vågor, berättar han. 

Befinner du dig i området? Hör av dig på tips@nyheter24.se!

Har du varit i Thailand?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela