Stockholm

Det här kommer att hända med Peter Madsens ubåt

Peter Madsen, ubåt
Det här är vad som kommer att hända med Peter Madsens ubåt. Foto: Johan Nilsson/TT, Niels Hougaard/AP/TT

Sommaren 2017 mördades journalisten Kim Wall av Peter Madsen på ubåten Nautilus. Madsen dömdes till livstids fängelse, men vad som hände med ubåten fick vi aldrig veta. Nu meddelar Köpenhamnspolisen vad som kommer ske.


Läs mer

I augusti 2017 skakades Sverige och resten av världen av mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Hon mördades av Peter Madsen på hans ubåt Nautilus. 

Efter en lång rättsprocess dömdes Madsen till livstids fängelse för det brutala mordet. 

Men frågan återstod – vad kommer att hända med den hemmagjorda ubåten? 

Kommer att förstöras 

I samband med livstidsdomen bestämde tingsrätten och högsta domstol att ubåten UC3 Nautilus som Kim Wall mördades i, ska förstöras.

Att förstöra saker som en gärningsman använt i sitt brott är normalt, men att förstöra något som är så pass stort som ubåten hör inte till det vanliga. Peter Madsens ubåt väger 33 ton och är nästan 18 meter. 

Anledningen till att man inte brukar förstöra en sådan stor sak är enligt Köpenhamnspolisen för att det är väldigt dyrt, skriver danska tidningen BT. 

Vill inte säga hur mycket det kommer att kosta 

Men hur mycket det kommer kosta att förstöra ubåten vill inte Köpenhamnspolisen berätta. Bland annat är det för att fallet Kim Wall fått stor uppmärksamhet i media samt att man inte vill återanvända den i kommersiellt syfte.

Tidningen BT har försökt att få ut uppgifter gällande när båten ska förstöras. 

"Denna bedömning grundas dels i att detta är ett mordfall som har fått stor uppmärksamhet i media och hade en stor offentlig uppmärksamhet. De begärda uppgifterna avser interna dokument och i regel finns det ingen rätt till åtkomst av filen från utomstående [...]. Dessutom grundas domstolsbeslutet att förstöra ubåten på det faktum att det skulle vara stötande för rättvisan om ubåten skulle återanvändas eller brukas i kommersiellt syfte", är en del av meddelandet som en juridisk Officer skrivit till BT.

Enligt BT har Peter Madsens hemmagjorda ubåt ännu inte förstörts, eftersom att polisen fortfarande arbetar med att få jobbet gjort till ett lämpligt pris. 

Tidigare i höst gästade Kim Walls föräldrar tv-programmet Skavlan. Det kan du se och läsa mer om här!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.