Söndag 20 Jun
Stockholm

Louisa och Maren mördades på resan i Marocko – här är allt vi vet

Louise från Danmark och Maren från Norge blev dödade på en långresa i Marocko.
Danska Louise och norska Maren mördades på en resa till Marocko. Foto: Facebook/Google Maps

Danska Louisa Vesterager Jespersen, 24 norska Maren Ueland, 28 hittades brutalt mördade i Marocko den 17 december. Nu misstänker polis att morden på de två kvinnorna kan ha terrorkoppling – dessutom sprids en video som sägs visa ett av morden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått tre dagar sedan danska Louisa Vesterager Jespersen, 24, och hennes norska kompis Maren Ueland, 28, hittades brutalt mördade i Atlasbergen i Marocko.

Vad gjorde de i Marocko?

Maren och Louisa lärde känna varandra på universitet i Norge där de båda pluggade, och var ute på en långresa tillsammans. Deras plan var att resa runt i Marocko i en hel månad. De kom till Marocko den 9 december, och var båda vana att vara ute naturen.

– Hon var så otroligt duktig. Det viktigaste för henne var säkerheten, flickorna hade vidtagit alla försiktighetsåtgärder de bestämt inför resan, säger Irene Ueland, mamma till Maren till norska NRK.

Maren Ueland. Bildkälla: Facebook

Vad vet vi om morden?

De två kvinnorna hittades ungefär tio mil utanför byn Imlil, som ämne startpunkt för vandrings- och klätterresor i området, bland annat till Nordafrikans högsta topp Jbel Toubkal.

– Jag satt och tittade på julkalendern med mina tre barn. Plötsligt var det en från Norge, som känner Louisa, som skrev till min son och frågade om vi hade fått kontakt med Louisa eftersom en norsk och en dansk kvinna mördats i Marocko, säger Helle Jespersen, mamma till Louisa Vesterager Jespersens, till danska BT, och fortsätter:

– Plötsligt ringde det på dörren och när det stod två poliser där visste jag vad som hade hänt. Jag bröt samman och blev helt gråtfärdig.

Både Maren och Louisas kroppar visade tecken på våld mot halsen och nacken, som ska ha varit orsakat av ett vasst föremål, exempelvis en kniv. Detta har bekräftats av Marockos inrikesdepartement. 

Louisa Vesterager Jespersen. Bildkälla: Facebook

Finns det några misstänkta?

Enligt uppgifter ska tre marockanska män ha gripits, misstänkta för morden. De tre männen är hemmahörande i Marrakech och de ska vara misstänkta för mordet, rapporterar AFP. En man är sedan tidigare gripen av marockans polis, och en av ledtrådarna som ledde polisen till honom var ett id-kort som hittades i ett tält i närheten av platsen där kvinnorna mördades.

Under fredagen tillkom uppgifter på att polisen gripit ytterligare nio personer. De ska tillhöra samma nätverk som de fyra andra männen som redan gripits, rapporterar VG.

Mordplatsen undersöks av polis. Bildkälla: marrakechalaan.com/AP/TT

Finns det terrorkopplingar?

Under onsdagen bekräftade danska polisens underrättelsetjänst att marockanska myndigheter undersöker en eventuell koppling till terrorgruppen IS, meddelande BT.

Danska regeringen har bekräftat att fallet undersöks som ett möjligt terrorbrott, anledningen är att en av de gripna männen tillhör en extremistorganisation.

Dansk polis bekräftar också att det cirkulerar en video på internet som uppges visa mordet på en av de två döda kvinnorna. 

Polis försöker nu undersöka videons äkthet, säger åklagaren i ett uttalande enligt The Guardian. 

Videon ska alltså visa ett av morden, men en skrikande kvinna som blir skuren av en man, med vad som verkar vara en kökskniv. Det är ännu inte bekräftat om videon är äkta eller ej.

Vad säger norska respektive danska regeringen?

Danska statsministern Lars Løkke säger i ett pressmeddelande att “mycket tyder på att morden kan vara politiskt motiverade och därmed en terrorhandling”. 

Han fortsätter:

“Det fyller mig med avsky och vrede, och jag tar starkt avstånd från dessa barbariska och bestialiska handlingar”.

Även Norges statsminister Erna Solberg har uttalat sig, skriver NRK.

– Detta är ett brutalt och meningslöst angrepp på oskyldiga, som vi möter med avsky och fördömelse, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela