Torsdag 20 Jan
Stockholm

Dödssiffran efter tsunamin i Indonesien stiger - minst 373 döda

Tsunami, Indonesien
Minst 168 personer döda och hundratals skadade efter tsunami i Indonesien. Foto: STR/AP/TT, Google Maps

Minst 373 personer har dött och hundratals människor har skadats efter en tsunami i Indonesien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var under lördagen som stränder vid Sundasundet mellan Sumatra och Java i Indonesien drabbades av en tsunami.

Tidiga rapporter visade på att minst 222 personer mist livet och att över 800 personer var skadade. Nu har dödssiffran stigit och runt 14-tiden idag uppgav landets ansvariga för katastrofmydnigheten att antalet dödsoffer nu var 373, skriver Reuters.

Vad orsakade tsunamin?

Myndigheterna håller på att undersöka vad som kan ligga bakom tsunamin. Man tror att tsunamin bland annat orsakades av ett vulkanbrott i vulkanen Krakatau, som ligger på en ö mellan Java och Sumatra. Det underjordiska jordskredet som förorsakades av utbrottet samt en kraftig tidsvattenstigning ska tillsammans bidragit till tsunamin, skriver BBC.

En av orsakerna till tsunamin ska vara ett utbrott i vulkanen Krakatau. Bildkälla: Google Maps

"Det kom två vågor"

Norska vulkanfotografen Oystein Lund Andersen, blev vittne till förödelsen. För BBC berättar han att han var ute ensam under kvällen för att fotografera Krakataus utbrott. 

– Tidigare under kvällen var det ett ganska kraftigt vulkanutbrott. Men strax innan vågorna nådde stranden var det ingen aktivitet alls. Det var bara mörkt där ute." säger han i BBC World News television.

Han fortsätter: 

– Plötsligt såg jag denna vågen komma och jag var tvungen att springa. Det kom två stycken, den första var inte så stark, så jag kunde springa ifrån den. 

Han berättar vidare att han sprang direkt till sitt hotell, där hans fru och son låg och sov. Han väckte dem och i samband med det såg han andra vågen komma, vilket han beskriver som "en mycket större våg".

De lyckades fly upp till en skog som låg i bergen. 

Inga svenskar rapporteras drabbade 

Enligt svenska utrikesdepartementet ska det inte ha kommit in några uppgifter om att några svenskar drabbats.

– Vad vi vet i nuläget har inga svenskar skadats eller omkommit, säger Patric Nilsson, presschef på Utrikesdepartementet, till SVT Nyheter

Risk för nya utbrott

Det finns fortfarande risk för nya utbrott. Den svenska ambassaden avråder efter myndigheternas anvisningar att hålla sig borta från stränderna. 

"Risk för nya vulkanutbrott kvarstår och myndigheternas anvisningar är att ingen får vistas inom en radie av 2 kilometer från Krakatoas krater. Indonesiska myndigheter uppmanar också alla i området att inte vistas på stränderna vid Sundasundet, dvs delar av Lampung och Serang", skriver svenska ambassaden på sin hemsida.

Indonesien har tidigare drabbats av tsunami. Senast var i oktober då tusentals dog. Det kan du läsa mer om här!

Har du varit i Indonesien?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela