Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Belgien förbjuder kosher- och halalslakt utan bedövning

- 08/01/2019, 10:51 -

En ny lag har skapat stor debatt i Belgien. Nu är det nämligen förbjudet med religiös slakt utan bedövning.

En ny lag som nu börjat gälla i Belgien har skapat stor debatt – en lag som förbjuder religiös slakt utan bedövning. 

Det innebär alltså att muslimsk halalslakt och judisk kosherslakt utan bedövning förbjuds. Den nya lagen har väckt starka känslor, och vissa menar att lagen är intolerant mot religiösa minoriteter. 

– Det är omöjligt att veta folks sanna intentioner bakom den här typen av förbud om de inte säger rakt ut vad de menar. Problemet är att antisemiter inte brukar göra det, säger rabbinen David Schmahl från Antwerpen till New York Times

Men enligt belgiska lagstiftare har lagen att göra med djurskydd – inte trångsynthet. 

– Ett civiliserat samhälle har ett förbannat ansvar att på ett effektivt sätt undvika onödigt lidande bland djur, säger djurministern Ben Weyts i ett uttalande. 

Redan förbjudet i Sverige

Sverige har en av världens hårdaste djurskyddslagar. I många andra länder är det tillåtet att slakta djur utan bedövning, i Sverige är det helt förbjudet – även vid religiös slakt. Däremot finns inget förbud mot import av kött som inte följer svenska lagar. 

Det gör att Världsnaturfonden WWF avråder från att köpa kött från till exempel Tyskland och Polen, länder där man inte har lika hårda regler som i Sverige, och där det finns risk att djuret slaktats utan bedövning. 

Så, om man vill vara säker på att djuret bedövats innan slakt ska man alltså äta svenskt kött.

Tycker du detta är bra?