Belgien

Belgien är ett land i västeuropa som gränsar till Nederländerna i norr, Frankrike i syd och Luxemburg och Tyskland i öst. Landet gränsar även till England över den engelska kanalen. Belgien är säte för Europeiska unionen som finns i huvudstaden Bryssel.


Landet är uppdelat i tre delar: Flandern, Vallonien och Bryssel. Belgien har tre officiella språk: nederländska, även kallat flamländska, franska och tyska. Det är känt för sin choklad, öl, våfflor och pommes. Landet är även känt för sina tecknade serier, till exempel Tintin, Smurfarna och Lucky Luke.


Belgiens flagga består av tre vertikala fält: ett svart, ett gult och ett rött. De tre största städerna i landet är Bryssel, Antwerpen och Gent. Landet är även hem åt musikfestivalen Tomorrowland som startade 2005. 


igår 11:02
Inflationen i euroländerna är nere på 2,4 procent på årsbasis i november, enligt preliminär samlad statistik från Eurostat. Nästan samtliga euroländer visar dessutom upp en negativ inflation på månadsbasis, jämfört med oktober.
3 dagar sedan 14:16
Frågan om vem som ska leda Nato efter Jens Stoltenberg blir allt hetare. Senast till i sommar bör en vinnare vaskas fram bland de kandidater som nu meddelar sitt intresse.
23 Nov, 13:40
Världens bästa stavhoppare utmanar Armand "Mondo" Duplantis i hans tävling i Uppsala den 6 februari – sju av de åtta bäst rankade i världen i år ställer upp.
22 Nov, 20:12
Ytterligare tre personer har gripits av belgisk polis misstänkta för inblandning i terrordådet i Bryssel där två svenskar sköts till döds och en skadades. Det rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån Reuters.
22 Nov, 13:26
Regerande mästarna från Italien hamnar i den fjärde och sista seedningsgruppen inför fotbolls-EM nästa år. Det står klart efter att det europeiska fotbollsförbundet Uefa bekräftat seedningen inför lottningen.
21 Nov, 22:52
38-årige veteranstjärnan Luka Modric kan förbereda sig för ytterligare ett stort fotbollsmästerskap. På tisdagskvällen besegrade hans Kroatien Armenien med 1–0 på hemmaplan och det resultatet räckte för att kroaterna skulle säkra en biljett till EM i Tyskland nästa sommar.
20 Nov, 22:50
Regerande mästaren Italien är klar för EM i Tyskland i sommar. I bortamötet med Ukraina behövde Italien endast en poäng för att säkra en plats i fotbollsfesten – och mycket riktigt blev det så.
19 Nov, 20:38
Förvirringen var total.
19 Nov, 18:24
Spelarna böjde sina huvuden mot gräset, med armarna om varandra, förbundskaptenen Janne Anderssons ögon tårades. Svensk fotboll hedrade de mördade supportrarna Kent Persson och Patrick Lundström inför kvällens EM-kval mot Estland.
19 Nov, 17:04
2–2 hemma mot Bulgarien räckte för att Serbien skulle säkra en plats i fotbolls-EM i Tyskland nästa sommar. Serbien slutar tvåa i kvalgrupp G, bakom obesegrade Ungern.
18 Nov, 22:48
Nederländerna är nästa nation att boka biljetten till EM 2024 i Tyskland. Hemma mot Irland blev det seger med 1–0. Stor matchhjälte blev Wout Weghorst, 31, som satte avgörandet redan efter elva minuter.
18 Nov, 14:24
Albin Ekdal tackar för sig mot Estland. En annan mittfältsveteran har inga planer på att avsluta sin landslagskarriär. Emil Forsberg: Jag fortsätter, jag känner mig ung. Jag har mycket kvar att ge. Jag har inga tankar på att sluta, säger han.
18 Nov, 07:06
Svenska fotbollssupportrar ska inte vara rädda för att bära landslagströja när herrarnas EM-kval avslutas hemma på Friends arena mot Estland på söndag. Samtidigt ska man inte vara naiv, säger Andreas Ånfors, insatschef hos polisen.
17 Nov, 16:46
Han fick jobbet på en parkeringsplats i Katrineholm en regnig kväll i mars 2016. Mer än sju år senare är resan slut. Janne Andersson tackar för sig efter EM-kvalet mot Estland på söndag och lämnar efter sig ett landslag som tappat såväl riktning som fart.
16 Nov, 20:18
Ungern blev på torsdagskvällen som tionde lag klart för nästa sommars fotbolls-EM i Tyskland. Det krävdes ett självmål på tilläggstid – en nick från bulgaren Alex Petkov – för att ungrarna skulle säkra EM-biljetten.
16 Nov, 17:00
Samuel Gustafson får chansen från start i kvällens EM-kval mot Azerbajdzjan i Baku. Det i stället för Albin Ekdal. I övrigt bjuder inte förbundskaptenen Janne Andersson på några överraskningar.
15 Nov, 20:52
Ett fraktplan som var på väg från John F Kennedy-flygplatsen i New York till Belgien tvingades vända sedan en häst ombord rymt från sitt stall och var lös i lastutrymmet, enligt flygtrafikledningens ljudupptagning.
15 Nov, 14:00
Vägen till EM-slutspelet är stängd och reglad sedan en månad tillbaka. Själv städar han snart ur lådorna på förbundskansliet. Hur är det med motivationen i landslaget inför de avslutande EM-kvalen mot Azerbajdzjan och Estland? Jag vill spela med det lag jag för dagen bedömer har störst chans att vinna matchen, säger förbundskaptenen Janne Andersson.
15 Nov, 06:00
Sportsligt saknar matchen betydelse. Men med terrorattentatet i Bryssel i färskt minne var det viktigare än någonsin för landslagssupportern Johan Dalén att ta sig till Baku för att se Sverige spela mot Azerbajdzjan i EM-kvalet. Det handlar om att stå upp för demokratin, säger han.
14 Nov, 19:14
En kvinna som hittades mördad för 31 år sedan i en flod i Belgien har nu kunnat identifieras – tack vare sin blomstertatuering och en internationell vädjan från Interpol.
1 2 3 4 ... 33