Fem djur som vi människor snart kan ha utrotat totalt

- 08/01/2019, 23:01

Att vi människor inte är särskilt rädda om jorden är nog ingen nyhet. Tjuvjakt, fiske men framförallt förstörelsen av vår natur är några av orsakerna till att flera djurarter snart dör ut helt och hållet. Ja, det är faktiskt så illa.

En sjätte massutrotning är nu påväg att ske och flera arter är drabbade. Det gäller inte bara djur, utan även insekter svampar och växter. 

– Vi förlorar många fler arter än tidigare. Och de "nya" arter som hittas är inte nya. De har alltid funnits. Vi har bara inte beskrivit dem tidigare, säger Mads Frost Bertelsen, veterinär på Köpenhamns Zoo och en adjungerad professor vid Köpenhamns universitet, till Danmarks Radio.

Med det sagt, så är listan över utdöda djur mycket längre än vad vi känner till. Vissa arter kan ha dött ut innan vi ens hunnit beskriva dem. Riktigt sorgligt!

Utrotningen beror på människan

Frost Bertelsen menar även att den utrotning som sker nu beror på människan och fortsätter:

– Man tar bort skogar och livsmiljöer. Det finns tjuvjakt och oansvarigt fiske. Men även klimatförändringen förstör levnadsförhållandena för djur och växter. Men det är såklart inte försent för alla djur!

Nyheter24 listar fem djur som vi människor verkligen behöver ta hand om lite extra.

Kaliforniatumlaren

Kaliforniatumlaren simmar i vattnet
Den otroligt söta Kaliforniatumlaren kikar upp från vattenytan. Bildkälla: Wikimedia Commons

Till att börja med, hur gullig är inte denna varelse? Kaliforniatumlaren är världens minsta val och världens mest utrotade däggdjur som lever i havet. Antalet som lever just nu är skrämmande lågt. Enligt WWF simmar det runt ynka 30 stycken kalifornatumlare i havet.

Frost Bertelsen menar att djuren hotas den söta lilla valen håller på att dö ut på grund av att de lätt fastnar i fiskares nät, skriver Danmarks Radio. 

– Vi fiskar upp deras mat eller så trasslas de in sig själva i nät, linjer eller kablar. De drunknar då, för att de inte kan komma upp till ytan och få luft.

Vietnamantilop

Vietnamantilop i skogen
Vietnamantilop är ett mystiskt djur. Bildkälla: Wikimedia Commons

Ja, vietnamantilopen är verkligen en speciell art. Den upptäcktes faktiskt inte förrän 1992 av en forskare som tyckte han hittat en konstig skalle med långa horn. Själva arten är helt egen men kan liknas med den afrikanska antilopen. 

Vietnamantilop lever i tätdjungel vid bergskedjan Annamite Range i Laos och Vietnam. Men arten är svår att hålla reda på, vilket gör att det är svårt att avgöra hur många som finns vid liv idag. Men enligt Frost Bertelsen snackar vi endast några få hundra individer, skriver Danmarks Radio.

Orsaken till att de hotas att dö ut är som i många andra fall bristen på mat, som i sin tur orsakas av: odlingar på deras betesmark men också byggande av vägar och bostäder.

Spixara

Spixara i bur
Spixara kan du endast se i bur efter 2018 då de fria dog ut helt. Bildkälla: Wikimedia Commons

Den sista fria spixaran dog 2018, så nu finns endast arten i fångenskap av djurparker och privatpersoner. Ja, den kategoriseras faktiskt som helt utrotad i naturen. Så hemskt. Och enligt Frost Bertelsen så har det varit ett stort intresse i många år att fånga in spixara för att ha som husdjur. 

Nordliga vita noshörningen

Nordlig vit noshörning
Enligt en veterinär är den nordliga vita noshörningen helt utdöd. Bildkälla: Wikimedia Commons

Den nordliga vita noshörningen som även kallas trubbnoshörningen är en art som är helt utdöd enligt Frost Bertelsen. Det var nämligen så att den sista hanen av arten dog i mars 2018. Hanen lämnade efter sig två honor, men där blir det ju tyvärr inga barn gjorda. De två honorna är de sista som tros finnas kvar av den nordliga vita noshörningen. 

De södra noshörningarna finns fortfarande kvar, men de är fortfarande två olika arter. Skulle nordliga och sydliga noshörningar paras med varandra skulle det bli en hybrid.

Tyvärr är människan även här en stor orsak till att arten är utrotad då tjuvjakt varit ett riktigt stort problem. Noshörningens horn är värt mycket pengar, vilket har kostat livet på hela arten.

Sumatratiger

Sumatratiger
Det finns mindre än 400 Sumatratigrar kvar. Bildkälla: Wikimedia Commons

Av den här fantastiskt vackra tigerarten finns det endast 400 kvar. De lever på indonesiska ön Sumatra och som vi känner igen från de andra fyra arterna, så är tjuvjakten och levnadsmiljöer orsaken till att de är så få kvar, skriver Danmarks Radio.

En av orsakerna till att tigrarna jagas illegalt är för att benen används i en viss typ av kinesisk medicin, som många tror har någon slags magisk egenskap.

Ja, vi människor driver verkligen naturen till det allra yttersta. För det är tyvärr inte bara dessa fem arter som är utrotningshotade. Nej, enligt WWF är det många många fler. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om tio djur som snart inte finns längre, på grund av människan. Läs mer om alla tio arter här.