William, 24, dog – efter att e-cigaretten exploderade

- 07/02/2019, 19:59

En e-cigarett exploderade i William Browns ansikte när han satt och rökte i en bil. Hans liv gick inte rädda och två dagar senare avled han.

Den 27 januari satt amerikanen William Brown, 24, i en bil och rökte en e-cigarett när den plötsligt exploderade. Han fördes till sjukhus för vård, men hans liv gick inte rädda. Två dagar senare avled William till följd av sina skador. 

Dödsorsaken var en stroke efter att halspulsådern skadades i explosionen, meddelar den rättsmedicinska läkaren. 

Williams pappa berättar att de arbetade sida vid sida som elektriker, och han var den tredje generationen av elektriker i familjen.

– Han var en riktigt trevlig kille. Tidigare hade det aldrig gått två dagar utan att jag pratade med honom, säger Steve Brown till Washington Post.

Flera explosioner

Det har tidigare varit flera rapporterade olyckor där e-cigaretter varit inblandade. En man från delstaten Florida avled i maj. Även där exploderade en e-cigg som orsakade skallskador, och brännskador på cirka 80 procent av hans kropp.

Washington Post skriver att det var över 2000 explosioner och brännskador i samband med användande av e-cigaretter i USA mellan 2015-2017. I en rapport från amerikanska brandmyndigheterna är slutsatsen att det är litiumbatterierna som orsakar skadorna, eftersom det är en nära kontakt mellan kroppen och batterierna. 

Det är fortfarande oklart vilken typ av e-cigarett den 24-åriga mannen använde sig av. 

Uppmärksammar riskerna

Williams mamma berättar att hon ofta tänker på sonen, och den som han kunde blivit, med ett så stort hjärta. Och hjärtat kommer leva vidare eftersom sonen var en organdonator. 

– Någon kommer få ett gott hjärta, säger mamman Alice Brown till Washington Post.

Han satte alltid sina vänners välmående framför sitt eget, berättar hans pappa. 

– När William såg att någon hade problem, eller hade det svårt, då fanns han alltid där för att hjälpa till, säger Steve Brown. 

Nu hoppas Williams föräldrar att sonens död uppmärksammar riskerna med användandet av e-cigaretter. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att e-cigaretter förbjuds på en populär semesterort. Det kan du läsa om här.

USA