Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagens kidnappare har tagit ny kontakt

- 11/02/2019, 20:23

Miljardärsfrun Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, 68, har varit spårlöst försvunnen sen 31 oktober och kontakten med kidnapparna har varit minimal. Senast var 16 januari som var envägskommunikation. Efter det har det varit helt tyst –​ tills nu.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har varit försvunnen sedan den 31 oktober. Hennes man, Tom Hagen, är god för miljarder. Det var länge tyst om Anne-Elisabeths försvinnande. Orsaken till det var att man var rädd för att hennes liv skulle sväva i fara om det blev offentligt.

Polisen misstänker att miljardärsfrun attackerades och kidnappades i sitt badrum, dock ska man inte ha hittat några spår av inbrott eller liknande på hemmets videoövervakning.

Däremot hittades en lapp som på bruten norska meddelade att man kräver en lösensumma på 9 miljoner euro, vilket är ungefär 92 miljoner svenska kronor. Denna summa skulle föras över i kryptovalutan Monero.

Advokaten vädjade att de skulle ta kontakt igen

Det var i början av januari som polisen gick ut med fallet och bad allmänheten om tips, i hopp om att hitta Anne-Elisabeth. 

Sist som familjen fick kontakt med de som kidnappat miljardärsfrun var 16 januari. Familjens advokat vädjade då under en presskonferens den 24 januari att kidnapparna skulle ta kontakt igen, men på ett sätt som man kunde kommunicera tillbaka med till dem.

Men inte ett ord från varken henne eller kidnappare sedan dess – förrän nu.

Norge
Bildkälla: TT / NTB scanpix Poppe Cornelius

Vill inte att utomstående blandar sig i

Kidnapparna har nu kontaktat Anne-Elisabeths familj berättar förundersökningsledaren Tommy Brøske på en presskonferens som hölls under måndagskvällen. Men hur och när kidnapparna tog kontakt vill inte han gå ut med. Orsaken till det är att han inte vill att någon utomstående blandar sig i.

– Efter den presskonferensen i januari, har det kommit ett nytt budskap. Budskapet är riktat till familjen. Både advokaten och polisen har kontaktats på en ny plattform, säger Tommy Brøske på presskonferensen.

Familjen har i media vädjat ett flertal gånger om att få ett livstecken, för att veta och få bevis på att Anne-Elisabeth fortfarande är vid liv. Men det kom inte denna gång heller.

– Det finns i det nya budskapet inte något bevis för att de som hävdar att de har Anne-Elisabeth Hagen verkligen har henne, säger Tommy Brøske och fortsätter:

– Det är oroväckande att det inte har kommit något bevis på att hon är vid liv. Det kan vara ett direkt telefonsamtal eller ett mejl med video, bilder eller ljud.

Men polisen är inte någon slags förhandlingspart över huvudtaget. Det är familjen och familjens advokat som sköter hela den biten. Men Brøske menar på att polisen ser det som positivt att man nu tagit en ny kontakt på en bättre lämpad plattform, rapporterar Aftonbladet.

Envägskommunikation

Senare under måndagskvällen höll familjens advokat Svein Holden en egen presskonferens, som Verdens Gang rapporterade om. Han talade direkt till kidnapparna, precis som innan.

Familjens advokat Svein Holden
Familjens advokat Svein Holden på en presskonferens. Bildkälla: Terje Pedersen/NTB scanpix / TT

Familjen kommer att följa polisens råd, vilket är att inte inleda någon slags förhandling med kidnapparna. I alla fall inte förrän de fått bevis på att Anne-Elisabeth är vid liv och mår bra.

– Familjen tycker att det är bra att de som hävdar att de har Anne-Elisabeth har kontaktat oss på ett annat, bättre sätt. Det negativa är att det handlar om envägskommunikation, säger advokaten och fortsätter:

– När familjen får ett sådant livstecken som motparten har föreslagit i sin nya kontakt med oss, kommer familjen arbeta för att få Anne-Elisabeth tryggt hem.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Jayme Closs som kidnappades från sitt hem och hittades 88 dagar senare – vid liv. Här kan du läsa allt vi vet om det.

Har du varit i Norge?