Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kidnappade Jayme Closs hittades efter 88 dagar – här är allt vi vet

- 15/01/2019, 21:33

13-åriga Jayme Closs försvann spårlöst i höstas från sitt hem i Wisconsin, USA. Efter att ha varit försvunnen i 88 dagar återfanns hon vid liv. Elva minuter efter det greps 21-åriga Jake Patterson misstänkt för kidnappning och mord på hennes föräldrar, som han direkt erkände sig skyldig till.

13-åriga Jayme Closs från Wisconsin i USA försvann spårlöst den 15 oktober 2018 från sitt hem. Samma dag hittades hennes föräldrar James Closs, 56, och Denise Closs, 46, ihjälskjutna i hemmet. 

Sheriffbuss och ett hus
Jayme blev bortförd från sitt hem, där föräldrarna blev ihjälskjutna. Bildkälla: AP / TT / JEFF BAENEN

Sedan dess har polis och allmänheten sökt dygnet runt efter 13-åringen. I torsdags, 88 dagar senare, hittades hon – vid liv, rapporterar Expressen.

Greps elva minuter efter att Jayme återfunnits vid liv

En kvinna som var ute och rastade sin hund såg den vilsna flickan på en snöig skogsvägs i Gordon, som var 12 mil hemifrån. Hon var kall och rädd när hon bad hundkvinnan om hjälp. 

Jayme är nu i goda händer hos sin moster Jennifer Naiberg, som nu även har vårdnaden.

Jennifer Smith, Jayme Closs och hunden Molly.
Mostern och gudmodern Jennifer Smith, Jayme Closs och hunden Molly. Bildkälla: AP / TT Jennifer Smith

Bara elva minuter efter att Jayme hittats kunde polisen gripa en man misstänkt för bortförandet. 

Kidnappningen var planerad

Den misstänkta mannen Jake Patterson, 21, har redan erkänt både dubbelmordet på föräldrarna och bortförandet av Jayme. Han har även berättat att kidnappningen var planerad – i detalj.

Till polisen har 21-åringen sagt att han första gången såg Jayme kliva på en skolbuss. Men det var två veckor innan själva bortförandet. Samma dag som Jake Patterson sett Jayme första gången, köpte han en svart skidmask. Den skidmasken hade han sedan på sig när han ska ha kidnappat 13-åringen.

Men det är inte bara skidmasken som tyder på att kidnappningen var noga planerad. Patterson menar att han även hade handskar och gjorde mer än så för att inte lämna några spår efter sig. Hur? Bland annat så rakade han av allt hår på huvudet för att inte lämna DNA efter sig på brottsplatsen. Han hade även torkat alla patroner till sitt jaktgeväret som han använde för att döda föräldrarna, med avsikten att inte lämna efter sig några fingeravtryck, rapporterar danska Ekstrabladet.

Jake Patterson
En 21-årig man greps misstänkt, bara elva minuter efter att 13-åringen återfunnits vid liv. Bildkälla: AP / TT Adam Wesley

Hur gick det till?

Maskerad upp till öronen klev Jake Patterson in i familjen Closs hus i Barron, Wiisconsin. Familjens hund Molly började skälla, och det skallet väckte Jayme. Hon såg då en bil utanför huset och sprang direkt och väckte sina föräldrar. 

Pappa James gick till dörren för att kika vad det var som pågick, men dödades då direkt av ett skott i huvudet.

– Jag sköt honom i huvudet för att se till att han dog. Jag hade bestämt mig för att döda den som stod i min väg, sa Patterson till polisen.

Livrädda gömde sig Jayme och mamma Denise i badrummet och ringde SOS alarm. Men inkräktaren hittade dem snabbt och avbröt deras nödsamtal med detsamma. 

För att Jayme inte skulle skrika så beordrade 21-åringen mamman Denise att tejpa för sin dotters mun. Efter att hon hade tejpat för sin dotters mun gick Denise samma öde som pappan till mötes och sköts ihjäl med ett skott i huvudet.

Vad hände sen?

Jayme drogs ut ur huset till bilen och kastades in i bagageutrymmet. Bilen började köra och Jayme såg ingenting, men kunde höra sirener från polisen som närmade sig.

Nödsamtalet från Jayme och mamman hade lett till att larmcentralen skickat tre polisbilar till familjens hus. Men det var försent, föräldrarna var döda och Jayme var spårlöst borta. 

Missing person Jayme Closs
Jayme var spårlöst försvunnen i 88 dagar. Bildkälla: TT / REUTERS

88 dagar i fångenskap

Jayme Closs var i fångenskap i 88 dagar och under stor del av den tiden var hon fast under en dubbelsäng i Jake Pattersons sovrum. Hon fick inte gå någonstans. Ibland kunde 13-åringen vara timmar utan mat, vätska eller möjlighet till att gå på toaletten. 

Enligt Jaymes vittnesuppgifter till polisen ska Jake Patterson hotat flickan med att "något dåligt skulle hända" om hon försökte rymma. 

Erkände direkt

Enligt åtalet ska Patterson tillkännagivit sig direkt till polisen.

– Det är mig ni letar efter, det var jag som gjorde det, erkände han enligt åtalet.

Patterson menar också att det inte kunde hänt vilken flicka som helst. Utan han hade noga ställt sig in på att det var Jayme han skulle ta kidnappa.

– Jag visste att hon var tjejen jag skulle ta, ska Patterson sagt i förhör, skriver danska Ekstrabladet.

Men om Jayme utsatts för sexuella övergrepp under tiden hon varit bortförd framgår inte. Det är inte heller något som nämns i anklagelserna mot 21-åringen.

Vem är Jake Patterson?

Huset i Gordon, Wisconsin, som Jayme hölls fången i är 21-åringens barndomshem. Tidigare har han bott där tillsammans med hans äldre syskon och föräldrar. Men de flyttade från adressen och Jake Patterson blev kvar.

Den 21 år gamla Jake beskrivs av tidigare klasskamrater från gymnasiet som "tysta killen". Även när det handlade om sociala sammanhang, festligheter och liknande, så stannade alltid Patterson hemma. Inte heller hade han några fritidsintressen, i alla fall inte som någon i hans närhet kände till.

–  Han gick inte på någon sport eller var intresserad av något annat, säger en tidigare klasskompis till People magazine.

Pattersons dröm var att bli marinsoldat. Men den drömmen gick inte i uppfyllelse. Redan efter fyra veckors grundutbildning blev han utmönstrad och fick efter det inte fortsätta utbildningen. Orsaken ska ha varit att han inte var av "rätt karaktär" för att bli soldat.

Skylt
Jayme välkomnades hem på många fina sätt. Bildkälla: Aaron Lavinsky / Zuma Press / TT

Nyheter24 har tidigare skrivit om när en okänd man försökte kidnappa en 8-åring. Skrämmande bilder på det kan du se här.

Har du hört talas om försvinnandet av Jayme Closs?