Inget samband mellan autism och vaccinering.
En stor studie tyder på att det inte finns något samband mellan mässlingsvaccin och autism. - Foto: Pixabay / Gorm Kallestad NTB scanpix/TT

Ny studie: Inget samband mellan mässlingsvaccin och autism

En dansk studie utförd på över 650 000 barn tyder på det många redan visste. Det finns inget samband mellan mässlingsvaccin och autism.


En ny stor studie gjord i Danmark stärker nu det många forskare länge vetat. Det finns nämligen inget samband mellan mässlingsvaccin och autism hos barn, skriver Huffington Post.

Och det är minst sagt en ordentlig studie då danska forskare ha undersökt alla barn som föddes mellan perioden 1999 och 2010. Det vill säga 657 461 barn.

6 571 barn diagnostiserades med autism. Bildkälla: Pixabay

6 517 barn diagnostiserades med autism

Av de 657 461 barn som deltog i undersökningen så diagnostiserades 6 517 barn med autism. Alltså mindre än en procent av alla barn. 

Forskare menar nu att det inte finns någon ökad risk för autism hos barn som tagit vaccinet mot mässling när man jämför med de som inte fått vaccinet. 

"Studien tyder starkt på att MMR-vaccination inte ökar risken för autism, inte triggar igång autism hos mottagliga barn och forskarna har inte hittat några kopplingar mellan vaccinet och autismdiagnoser efter vaccinering", skriver forskarna i studien och fortsätter:

"Studien stärker föregående studier genom betydelsefull statistik".

Finns fortfarande motstånd mot vaccinet

Det har gjorts flera studier i ämnet men det till trots så finns det forfarande de som påstår att vaccinet faktiskt visst är orsaken till att barn kan/eller drabbas av autism.

– Tanken om att det är vaccinet som orsakar autism existerar ännu trots våra första och andra välgjorda studier, säger Anders Hviid, epidemiolog på danska Statens serum institut och en av författarna till studien, till NPR och fortsätter: 

– Föräldrar stöter fortfarande på sådana påstående på sociala medier, av politiker och kändisar med mera.

Det här är autism:

Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. 

Funktionsnedsättningen kan variera väldigt mycket från person till person. Det är även vanligt att personer diagnostiserade med autism samtidigt har en intellektuell funktionsnedsättning.

Autism kan också förekomma med psykiska eller fysiska sjukdomar.

Symtom

Begränsningar i socialt samspel och kommunikation.

Upprepande beteenden och begränsningar i intressen och aktiviteter.

Källa: Vårdguiden 1177.se

16-åriga Johan skrev en väldigt fin lapp om sin autism. Här kan du läsa hela den lappen och om genomslaget den fick.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.