Torsdag 29 Jul
Stockholm

Fyra svenskar döda – efter flygplanskraschen i Etiopien

Flygplanskrasch
Fyra svenska omkomna i flygplanskrasch. Foto: AP/TT, Yidnek Kirubel/AP/TT

149 människor omkom i flygkraschen i Etiopien tidigare under söndagen. Enligt Utrikesdepartementet är fyra av de omkomna svenska medborgare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under söndagsmorgonen kom det in uppgifter på att ett flygplan kraschat i Etiopien. Planet var påväg från Etiopiens huvudstad Addis Abeba till Nairobi i Kenya. Enligt TT ska flygplanet ha förlorat kontakten med flygplatsen bara minuter efter att det lyft och störtat sex mil sydöst om huvudstaden Bishoftu strax därefter.

Flygplanet flögs av bolaget Ethiopian Airlines, som är ett av de största flygbolagen i Afrika.

"Vi kan bekräfta att flygningen ET 302 från Addis Abeba till Nairobi har varit inblandad i en olycka", skrev Ethiopian Airlines i ett uttalande strax efter kraschen. 

Fyra svenskar döda

På flygplanet fanns 149 människor ombord, med fler än 30 olika nationaliteter, berättade flygbolagets vd Tewolde GebreMariam, för journalister tidigare under dagen. Bland nationaliteterna fanns passagerare från Kanada, Storbritannien, USA, Italien, Norge och Kenya. 

Ingen av de 149 människorna överlevde kraschen. Till en början kom det in rapporter att tre av de omkomna passagerarna var svenska, men under söndagskvällen bekräftade UD att fyra svenskar har dött i flygkraschen. 

– UD kan bekräfta att det finns fyra svenskar bland de omkomna och att anhöriga har blivit underrättade, säger Anton Dahlquist vid UD:s presstjänst, till Expressen.

Statsministerns uttalande 

På söndagen gjorde statsminister Stefan Löfven ett offentligt uttalande med anledning av kraschen i Etiopien.

– Vi har fått information om att svenska medborgare fanns ombord på det plan från Addis Abeba som störtade i dag, utan överlevande. Polisen har varit i kontakt med de förolyckades anhöriga. Jag vill framföra mitt djupa deltagande liksom hela vårt samhälles stöd i deras sorg och förtvivlan, säger han i uttalandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela