Flygplanskrasch
Fyra svenska omkomna i flygplanskrasch - Foto: AP/TT, Yidnek Kirubel/AP/TT

Fyra svenskar döda – efter flygplanskraschen i Etiopien

149 människor omkom i flygkraschen i Etiopien tidigare under söndagen. Enligt Utrikesdepartementet är fyra av de omkomna svenska medborgare.


Under söndagsmorgonen kom det in uppgifter på att ett flygplan kraschat i Etiopien. Planet var påväg från Etiopiens huvudstad Addis Abeba till Nairobi i Kenya. Enligt TT ska flygplanet ha förlorat kontakten med flygplatsen bara minuter efter att det lyft och störtat sex mil sydöst om huvudstaden Bishoftu strax därefter.

Flygplanet flögs av bolaget Ethiopian Airlines, som är ett av de största flygbolagen i Afrika.

"Vi kan bekräfta att flygningen ET 302 från Addis Abeba till Nairobi har varit inblandad i en olycka", skrev Ethiopian Airlines i ett uttalande strax efter kraschen. 

Fyra svenskar döda

På flygplanet fanns 149 människor ombord, med fler än 30 olika nationaliteter, berättade flygbolagets vd Tewolde GebreMariam, för journalister tidigare under dagen. Bland nationaliteterna fanns passagerare från Kanada, Storbritannien, USA, Italien, Norge och Kenya. 

Ingen av de 149 människorna överlevde kraschen. Till en början kom det in rapporter att tre av de omkomna passagerarna var svenska, men under söndagskvällen bekräftade UD att fyra svenskar har dött i flygkraschen. 

– UD kan bekräfta att det finns fyra svenskar bland de omkomna och att anhöriga har blivit underrättade, säger Anton Dahlquist vid UD:s presstjänst, till Expressen.

Statsministerns uttalande 

På söndagen gjorde statsminister Stefan Löfven ett offentligt uttalande med anledning av kraschen i Etiopien.

– Vi har fått information om att svenska medborgare fanns ombord på det plan från Addis Abeba som störtade i dag, utan överlevande. Polisen har varit i kontakt med de förolyckades anhöriga. Jag vill framföra mitt djupa deltagande liksom hela vårt samhälles stöd i deras sorg och förtvivlan, säger han i uttalandet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Rejält vinstlyft för SEB

Storbanken SEB redovisar en vinst före kreditförluster och påförda avgifter på 13,5 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 12,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.