Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: En tupplur om dagen kan vara bra för blodtrycket

- 11/03/2019, 18:22 -

En ny amerikansk studie visar på att en tupplur om dagen kan vara riktigt bra för blodtrycket. Sover du under dagen? Då är ju detta supernyheter!

Är du en av de som gillar att ta en liten eftermiddagslur då och då? Då har vi goda nyheter! Inte nog med att det kan vara härligt, nu tyder en ny amerikansk studie på att det kan vara bra för blodtrycket också.

Studien som är publicerad av American College of Cardiology, tyder på att en tupplur kan sänka ens blodtryck med cirka 5 mmHg (som är enheten man mäter blodtrycket). 

För att sätta det i perspektiv så kan ens blodtryck sänkas med cirka tre till fem mmHg om man drar ned på ens salt- och alkoholkonsumtion, skriver Science Daily.

Blodtryck
En eftermiddagslur kan sänka ditt blodtryck. Bildkälla: Claudio Bresciani TT/TT

"En sänkning med 2 mmHg i blodtryck kan minska risken för hjärtinfarkt med upp till 10 procent"

Men vad betyder det egentligen att kunna sänka blodtrycket med 5 mmHg? Jo – en hel del för en persons välmående faktiskt. 

– Detta fynd är viktiga därför att en sänkning av endast 2 mmHg i blodtrycket kan reducera risken för kardiovaskulära problem så som hjärtattacker med upp till 10 procent, säger Manolis Kallistratos, kardiolog vid Asklepieion General Hospital i Grekland, samt medförfattare till studien och fortsätter:

– Om någon har lyxen att kunna ta en tupplur under dagen, så kan alltså tuppluren också hjälpa till med blodtrycket. Tupplurar är lätt att få in som rutin och kostar generellt sett ingenting.

212 personer deltog i studien

Totalt medverkade det 212 personer i studien som gjordes. I snitt var deltagarna 62 år gamla och ungefär 50 procent kvinnor och 50 procent män. Ungefär en av fyra som deltog var rökare och/eller hade diabetes typ två, skriver Science Daily.

Under studien bevakade man deltagarnas blodtryck 24 timmar i sträck, de mätte även hur mycket sömn de fick under dagen, hur mycket alkohol, salt – ja, det mesta.

Vad visade då studien? Den visade att det övre trycket var 5,3 mmHg lägre bland de som hade tagit sig en liten tupplur än de som inte gjorde det. 

Studien tyder även på att det fanns en direkt korrelation mellan hur mycket man sov under dagen och hur ens blodtryck påverkades. 

Brukar du ta tupplurar?