Måndag 2 Aug
Stockholm

Sayyad Milne hade precis fyllt 14 år – föll offer i terrorattacken

Sayyad Milne, blommor
14-årige Sayyad Milne en av de som dödades i terrorattacken i Nya Zeeland. Foto: Privat, Vincent Yu/AP/TT

Närmare 50 personer dog i terrorattacken i Christchurch, Nya Zeeland. Nu har några av dem identifierats – däribland Sayyad Milne, som precis hade firat sin 14:e födelsedag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Terrordådet i de två moskéerna i Christchuch, Nya Zeeland, under natten till fredag (svensk tid) tog minst 49 personers liv. Landets premiärminister Jacnida Ardern har gått ut med att flera av offren var barn.

"Han var en modig kämpe"

En av dem var Sayyad Milne, som precis hade fyllt 14 år. Han brukade gå till moskéen varje fredag med sin mamma och flera vänner. På fritiden älskade Sayyad att spela fotboll och var enligt sin pappa, John Milne, en "riktig vass spelare". 

Men nu är 14-åringen död. Han sköts av den misstänkta terroristen. John Milne berättar att han fått veta att hans son träffades av ett skott i underkroppen under attacken. Efter attacken ska han legat blödande på moskéens golv, rapporterar New Zealand Herald

– Jag kommer ihåg när han föddes, jag var nära att förlora honom redan då. Han har kämpat genom hela livet. Han har blivit orättvist behandlad men han har tagit sig över det och var väldigt modig. Han var en modig lite kämpe. Det är så svårt... Att se honom skjuten av någon som inte brydde sig om någon eller något, berättar pappa John för NZME.

Sayyad Milne, 14, föll offer för attacken. Bildkälla: Privat

De dog också i attacken

Bland annat har läraren Naeem Rashid och hans 21-årige son Talha, också identifierats som två av de offren som dog i terrorattacken. Daily Mail uppger att Naeem Rashid försökte att stoppa den misstänkte gärningsmannen, men att han då ska ha skadats allvarligt och avlidit på sjukhus senare samma dag.

Även 71-årige Daoud Nabi deltog i bönen i en av moskéerna när dådet inträffade. Hans son Omar begav sig till moskéen när han hörde på nyheterna vad som hänt. Väl framme fick han det tragiska beskedet att hans pappa var en av de döda. Men han fick också höra att pappan hade försökt att skydda en annan person genom att ha slängt sig framför denne, och då blivit skjuten, skriver NBC News. 

Sonen Omar är inte förvånad över sin pappas agerande i dådet. Han berättar att det stämmer överens med hur pappan var som person. Daoud Nabi brukade hjälpa nyanlända flyktingar, och se till att de fick en bra start på sina nya liv.

– Det spelade ingen roll om du var från Palestina, Irak eller Syrien. Han var den förste som erbjöd sig att hjälpa till, säger Omar enligt NBC News

Enligt Daily Mail så är omkring 15 offer identifierade. 

Misstänkte terroristen Brenton Tarrant har gripits och nu framträtt i domstol. Det kan du läsa mer om här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela