Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misstänkte terroristen Brenton Tarrant, 28, hånlog i domstol

- 16/03/2019, 08:53 -

Den misstänkte terroristen Brenton Tarrant har nu framträtt i en domstol i Christchurch, Nya Zeeland. Han var försedd med handfängsel och klädd i vita kläder från Kriminalvården. Mitt framför både domaren och kameror hånlog 28-åringen och gjorde en vit makt-gest.

Under fredagsmorgonen ägde ett terrordåd rum, som tog 49 människors liv. Dådet rubriceras som högerextrem terrorism och riktade in sig på moskéer.

I samband med dåden grep polisen fyra personer – tre män och en kvinna. En av de som greps identifierades som Brenton Harrison Tarrant, en 28-årig man från Australien.

I en presskonferens som hölls av Australiens premiärminister beskrevs Tarrant som en "våldsam, högerextrem terrorist". 

Hånlog i domstol

Brenton Tarrant framträdde vid 23.20, svensk tid, i en domstol i Christchurch. Den australiske medborgaren är misstänkt för terrorattacken mot de två moskéerna i Nya Zeeland.

Han var försedd med handfängsel och klädd i vita kläder från Kriminalvården. 28-åringen har beskrivit sig själv som fascist och mitt framför både domaren och kameror hånlog han samt gjorde en vit makt-gest, rapporterar SVT.

Domaren tog beslut om att Tarrant får bli kvar i häktet och ingen borgen sattes.

Ostraffad

Den misstänkte terroristen är helt ostraffad sedan tidigare, både i hemlandet Australien och utsatta Nya Zeeland. Han är även skriven i Andersons Bay, Dunedin, alls långt ifrån Christchurch.

Vapenlicens

28-åringen ska ha haft vapenlicens ända sedan december 2017 och man misstänker att han samlat på sig vapen sedan dess.

Enligt Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern ska det ha använts fem vapen i attacken.

– Två halvautomatiska gevär och två hagelgevär användes. Den misstänkte australiska medborgaren hade vapenlicens, säger hon på en presskonferens, skriver Aftonbladet.

Manifest

I ett manifest, som förmodas ha skrivits av Tarrant, står det att han motiverats bland annat av dådet på Drottninggatan i Stockholm, där 15 personer skadades och fem miste sina liv, varav en av de var Ebba Åkerlund.

Tarrant ska ha haft Ebbas namn på sitt vapen. Något som hennes mamma ser som djupt tragiskt: "Det här går emot allt som Ebba stod för". Här kan du läsa mer om det.

Mer om terrorattentatet i Nya Zeeland: 

Här är allt vi vet om terrordådet i Nya Zeeland

"Prenumerera på PewDiePie" sa skytten innan han började skjuta i moskén

Det som hände i Christchurch kan hända i Sverige