Misstänkt terrorist, vapen
Misstänkte terroristen hånlog i domstol - Foto: AP/TT MARK MITCHELL

Misstänkte terroristen Brenton Tarrant, 28, hånlog i domstol

Den misstänkte terroristen Brenton Tarrant har nu framträtt i en domstol i Christchurch, Nya Zeeland. Han var försedd med handfängsel och klädd i vita kläder från Kriminalvården. Mitt framför både domaren och kameror hånlog 28-åringen och gjorde en vit makt-gest.


Under fredagsmorgonen ägde ett terrordåd rum, som tog 49 människors liv. Dådet rubriceras som högerextrem terrorism och riktade in sig på moskéer.

I samband med dåden grep polisen fyra personer – tre män och en kvinna. En av de som greps identifierades som Brenton Harrison Tarrant, en 28-årig man från Australien.

I en presskonferens som hölls av Australiens premiärminister beskrevs Tarrant som en "våldsam, högerextrem terrorist". 

Hånlog i domstol

Brenton Tarrant framträdde vid 23.20, svensk tid, i en domstol i Christchurch. Den australiske medborgaren är misstänkt för terrorattacken mot de två moskéerna i Nya Zeeland.

Han var försedd med handfängsel och klädd i vita kläder från Kriminalvården. 28-åringen har beskrivit sig själv som fascist och mitt framför både domaren och kameror hånlog han samt gjorde en vit makt-gest, rapporterar SVT.

Domaren tog beslut om att Tarrant får bli kvar i häktet och ingen borgen sattes.

Ostraffad

Den misstänkte terroristen är helt ostraffad sedan tidigare, både i hemlandet Australien och utsatta Nya Zeeland. Han är även skriven i Andersons Bay, Dunedin, alls långt ifrån Christchurch.

Vapenlicens

28-åringen ska ha haft vapenlicens ända sedan december 2017 och man misstänker att han samlat på sig vapen sedan dess.

Enligt Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern ska det ha använts fem vapen i attacken.

– Två halvautomatiska gevär och två hagelgevär användes. Den misstänkte australiska medborgaren hade vapenlicens, säger hon på en presskonferens, skriver Aftonbladet.

Manifest

I ett manifest, som förmodas ha skrivits av Tarrant, står det att han motiverats bland annat av dådet på Drottninggatan i Stockholm, där 15 personer skadades och fem miste sina liv, varav en av de var Ebba Åkerlund.

Tarrant ska ha haft Ebbas namn på sitt vapen. Något som hennes mamma ser som djupt tragiskt: "Det här går emot allt som Ebba stod för". Här kan du läsa mer om det.

Mer om terrorattentatet i Nya Zeeland: 

Här är allt vi vet om terrordådet i Nya Zeeland

"Prenumerera på PewDiePie" sa skytten innan han började skjuta i moskén

Det som hände i Christchurch kan hända i Sverige

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.