Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Val dog av svält i Filippinerna – hade 40 kilo plast i magen

- 19/03/2019, 17:11 -

VARNING FÖR STARKA BILDER. En val har svepts i land i Filippinerna. Efter att ha undersökt valens maginnehåll har man kunnat konstatera att valen dog av svält. Men inte av anledningen att den inte fått tag i mat, utan för att magen redan varit full –​ av plast.​

Valen som svepte upp på land i Mabini i västra Filippinerna hade hela 40 kilo plast i magen. Med all den plasten var magen full och valen kunde därmed inte få i sig någon riktig mat.

Den nästan fem meter långa valen var totalt utsvulten. Man försökte få ut den på djupt vatten, men den var för svag. Det var vid obduktionen av valen som både mängder med plastpåsar och rissäckar hittades, rapporterar Yle.

Magen full med skräp

Enligt marinbiologen och miljöaktivisten Darrell Blatchley, som är chef på naturhistoriska museet "D' Bone Collector Museum Inc" i Davao, Filippinerna, menar att valen dött av svält då den inte kunnat äta på grund av att magen varit full med skräp.

– Det är hemskt och hjärtskärande. Vi har obducerat 61 delfiner och valar de senaste tio åren, och det här är den största mängden plast vi sett, säger han till CNN och fortsätter:

– Jag var inte förberedd för mängden plast. Ungefär 40 kilo av rissäckar, livsmedelspåsar, påsar från bananplantage och vanliga plastpåsar. Totalt var det sexton rissäckar. Det var så mycket och plasten började förkalkas.

Val, plastpåse
"Det är hemskt och hjärtskärande". Bildkälla: Facebook

Vidta åtgärder

D' Bone Collector Museum Inc har även skrivit på sin Facebook-sida att regeringen måste vidta åtgärder mot de som betraktar vattendrag och hav som en papperskorg.

Av miljöorganisationer har Filippinerna tidigare pekats ut som ett av de länder i världen som skräpar ner mest i jordens hav. Enligt en rapport från miljöorganisationen Gaia har landet en hög förbrukning av engångsartiklar av plast i landet och använder omkring 60 miljarder påsar per år, skriver Hufvudstadsbladet.

Se fler av bilderna på plasten som hittades inuti valen i videon ovan.

Att vi människor inte är särskilt rädda om jorden är nog ingen nyhet. Tjuvjakt, fiske men framförallt förstörelsen av vår natur är några av orsakerna till att flera djurarter snart dör ut helt och hållet. Ja, det är faktiskt så illa. Nyheter24 har tidigare skrivit om fem djur som vi människor snart kan ha utrotat totalt, det kan du läsa mer om här.

Brukar du tänka på miljön?