Färgglada egyptiska mumier funna

Arkeologer som arbetar i en egyptisk oas har hittat en faraonisk begravningsplats.


Arkeologer som arbetar i en egyptisk oas har hittat en faraonisk begravningsplats med dussintals mumier som målats i klara färger och har uppåt 4 000 år på nacken, meddelar chefen för egyptiska riksantikvarieämbetet, Zahi Hawass.

Expeditionen i oasen Fayoum strax söder om Kairo hittade mumierna i 53 gravar som huggits ut i klippan under Mellersta riket (2061-1786 f.Kr).

– Fyra av mumierna är från den 22:a dynastin (931-725 f.Kr) och anses vara några av de vackraste mumierna som återfunnits, säger Hawass.

De linneinsvepta mumierna är fortfarande grällt målade i turkos, terrakotta och guld som var vanliga i det faraoniska Egypten.

Enligt expeditionsledaren Abdel-Rahman el-Ayedi återfanns också ett gravkapell med offeraltare, som antagligen använts från Mellersta riket fram till den romerska eran 30-337 e Kr.

Dessutom återfanns 15 målade masker tillsammans med amuletter och lerkärl.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.