Fler mumier funna i Egypten

Gravkammaren är över 4 000 år gammal.


I en över 4 000 år gammal gravkammare i Egypten har arkeologer hittat ett 30-tal mumier och minst en oöppnad sarkofag, rapporterade myndigheterna i Kairo på måndagen.

Gravkammaren påträffades på elva meters djup i ökenbegravningsplatsen Saqqara väster om den trappstegspyramid, som med en ålder på cirka 4 600 år betraktas som en av världens äldsta stenbyggnader.

De funna mumierna, placerade i nischer inne i kammaren, är olika gamla. En dateras till omkring år 640 före Kristus medan den oöppnade sarkofagen av kalksten sannolikt är mycket äldre.

Vi tror att den kommer från Gamla riket, kanske från femte dynastin, säger arkeologen Abdel Hakim Karar. Femte dynastin styrde Egypten omkring åren 2494-2345 f Kr.

Det är ovanligt att finna intakta gravkammare på kända begravningsplatser som Saqqara eftersom plundrare har hemsökt många gravområden under seklerna.

Senare i veckan väntas arkeologerna öppna stensarkofagen. I en annan sarkofag, tillverkad av trä, i gravkammaren fann arkeologerna enligt Karar en mumie av en man som enligt inskriptionerna hette Badi Enhery.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.