Torsdag 28 Okt
Stockholm

Fler mumier funna i Egypten

Gravkammaren är över 4 000 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en över 4 000 år gammal gravkammare i Egypten har arkeologer hittat ett 30-tal mumier och minst en oöppnad sarkofag, rapporterade myndigheterna i Kairo på måndagen.

Gravkammaren påträffades på elva meters djup i ökenbegravningsplatsen Saqqara väster om den trappstegspyramid, som med en ålder på cirka 4 600 år betraktas som en av världens äldsta stenbyggnader.

De funna mumierna, placerade i nischer inne i kammaren, är olika gamla. En dateras till omkring år 640 före Kristus medan den oöppnade sarkofagen av kalksten sannolikt är mycket äldre.

Vi tror att den kommer från Gamla riket, kanske från femte dynastin, säger arkeologen Abdel Hakim Karar. Femte dynastin styrde Egypten omkring åren 2494-2345 f Kr.

Det är ovanligt att finna intakta gravkammare på kända begravningsplatser som Saqqara eftersom plundrare har hemsökt många gravområden under seklerna.

Senare i veckan väntas arkeologerna öppna stensarkofagen. I en annan sarkofag, tillverkad av trä, i gravkammaren fann arkeologerna enligt Karar en mumie av en man som enligt inskriptionerna hette Badi Enhery.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela