Fredag 18 Jun
Stockholm

Mardrömsförlossningen: Bara huvudet kom ut

Kagiso Kgatla var med om en mardrömsförlossning
Kagiso Kgatla var med om en mardrömsförlossning. Foto: Youtube/eNCA

Kagiso Kgatla gick igenom en förlossning som skulle ge henne trauman för resten av livet. Hon var gravid i sjätte månaden när förlossningen startade, men slutade inte som förväntat. Bebisens huvud kom ut - men kroppen var kvar i mamman. Varning för obehagligt innehåll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kagiso Kgatla, 19, var gravid i sjätte månaden när något av det värsta en mamma kan gå igenom skedde.

Det var på Tambo Memorial Hospital i Sydafrika som den traumatiska förlossningen drog igång alldeles för tidigt. 

Läkarna hade tidigare varnat Kagiso för att det kunde uppstå eventuella komplikationer och att barnet verkade vara drabbat av missbildningar, och inte hade en stor chans att överleva. Trots detta valde Kagiso att fortsätta med graviditeten.

Kagiso Kgatla i en intervju med eNCA. Bildkälla: Youtube/eNCA

Huvudet kom ut utan kropp

Efter att doktorn bad henne att krysta, utan att något hände, kunde läkaren till sist berätta att han såg bebisens huvud. Enligt Kagiso hade läkaren bett om att få "de stora skedarna" och tillslut kom bebisens huvud ut – men kroppen var kvar inne i mamman, rapporterar brittiska Mirror. 

Huvudet satt inte ihop med resten av bebisens kropp, och Kagiso fick veta att barnet hade separerats i tre olika delar.

I en video där Kagiso intervjuas av sydafrikanska tv-kanalen eNCA berättar hon om upplevelsen, men är påtagligt traumatiserad.

– De måste berätta sanningen för mig vad som hände med mitt barn, vädjar hon.

– De borde fängslas efter vad de utsatte mig för.

Stämmer läkarna 

Nu väljer tonåringen att stämma sjukhuset och de inblandade läkarna för medicinsk vårdslöshet. 

Dr. Gilbert Anyetei är chef för obstetrik på sjukhuset. Bildkälla: Youtube/eNCA

Dr. Gilbert Anyetei är chef för obstetrik på sjukhuset och berättar att de i detta unika fall, när endast huvudet kom ut, försökte se ifall resten av kroppen skulle följa med, men det gjorde den inte. 

Det är fortfarande oklart vad det var som gick fel under förlossningen, men hälsodepartementet Gauteng har börjat undersöka kring fallet, skriver Aftonbladet

Läkardomstolen menar på att Dr. Vaishnavy Laxman, Kagisos konsultgynekolog, gjorde fel i den mening att han valde att inte försöka med kejsarsnitt.

Ett liknande fall skedde i Dundee, Skottland år 2014 då en kvinna upplevde en traumatisk förlossning på Ninewells Hospital där barnets kropp kom ut, men huvudet var kvar i mamman, skriver Mirror.

Det finns mycket som kan hända vid ett barns födsel. Maja Nilsson Lindelöf har berättat i ett intimt blogginlägg om sin förlossning och tankar och känslor kring den. Läs mer om det här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela