Tisdag 18 Maj
Stockholm

Samantha, 21, klev in i fel Uber – hittades mördad dagen efter

Samantha mördades av en man hon trodde var hennes Uber-chaufför.
Samantha mördades av en man hon trodde var hennes Uber-chaufför. Foto: Columbia Police Departement, Richard Drew/TT

Samantha Josephson blev mördad efter att ha klivit in i en bil som hon trodde var hennes Uber. Nu uppmanar hennes familj att företag som Uber ska förbättra sin säkerhet, samt vädjar till allmänheten att alltid dubbelkolla vilken bil de sätter sig i.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra veckan hittades 21-åriga studenten Samantha Josephson död i Columbia, South Carolina. Hon misstänks ha mördats av en man som hon trodde var hennes Uber-chaufför. Detta efter att ha klivit in i en bil som hon misstog för sin Uber. Dagen efter hittades hon i ett skogsområde, rapporterar BuzzFeed.

Polisen grep då den 24-årige Nathaniel David Rowland, som nu sitter misstänkt för mord och kidnappning av Samantha Josephson. 

Familjen vädjar om bättre säkerhetsåtgärder

I onsdags hölls Samanthas begravning till i en synagoga i Princeton Junction, New Jersey. På begravningen talade hennes kusin Seth Josephson till taxibolagen Uber och Lyft, för att be dem om bättre säkerhetsåtgärder som kan skydda mot dessa slags händelser som Samantha var med om.

Seth uppmanade även andra passagerare att vara försiktiga när de beställer taxi från Uber eller Lyft. Han upplyste dem också om att vara noggranna med att föraren i bilen alltid är den de beställt skjuts av.


Samantha Josephson mördades av den hon trodde var Uber-chauffören. Bildkälla: Columbia Police Departement.

20 000 skrev under namninsamling

Efter Samanthas död skapade hennes gamla klasskamrat Sydney Ford en namninsamling. Syftet med namninsamlingen var att uppmana dessa typer av företag att skapa så kallade QR-koder, så att det enkelt går att verifiera både föraren och passagerarens identiteter för att undvika dessa slags händelser.

Insamlingen drog in över 20 000 namn.

I efterhand har Sydney Ford hört flera historier där personer har uppgett sig för att vara Uber-chaufförer, men som inte varit det.

– Det här kan hända vem som helst när som helst. Dagens teknik gör det inte svårt för dessa miljonföretag att omformulera programvaran för att denna förändring ska ske, berättar hon.

Whats My Name?

Flera studenter på University of South Carolina, där Samantha gick, har engagerat sig i kampanjen #WhatsMyName efter händelsen.

Kampanjen skapades för att få fler passagerare att fråga "vad heter jag?", så att de kan vara helt säkra på att de kliver in i rätt bil.

Skolans rektor Harris Pastides skrev i ett brev till studenterna att "fråga om namn ska komma lika automatiskt som att sätta på sig bilbältet".

Uber vill höja säkerheten

Uber har sedan 2017 jobbat med lokala polismyndigheter för att utbilda och informera samhället om hur man på bästa sätt undviker falska taxibilar. Företaget har planer på att skapa fler säkerhetsåtgärder, såsom notifikationer, för att påminna passagerare att se till att de går in den bil som matchar den i appen.

Uber gick ut med tips på vad du ska kolla efter innan du kliver in i en Uber-taxi. Bildkälla: Twitter

– Alla på Uber är förkrossade över detta, våra hjärtan är med Samantha Josephsons nära och kära. Vi har pratat med rektorn på University of South Carolina och kommer samarbeta med universitetet för att öka medvetenheten kring denna otroligt viktiga fråga, berättade en talesperson på Uber till BuzzFeed.

Uber har tidigare varit i blåsväder efter att en chaufför vägrat köra Emma och Alex efter att de pussats, läs mer här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela