Fredag 16 Apr
Stockholm

Nya förslaget: Inför läxfria skolor på försök

Läxor i skolan
Dags för läxfria skolor?. Foto: Janerik Henriksson/Hossein Salmanzadeh/TT

Socialdemokraterna i Norge går nu fram med ett förslag på läxfria skolor. Men hur ser det ut här i Sverige? Vi har snackat med utbildningsministern!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inför försök på läxfri skola – det anser åtminstone Norges svar på Socialdemokraterna, Arbeiderpartiet. På partikongressen nu helgen bestämde AP att göra lokala försök på skolor utan hemläxor.

Däremot vill partiet inte införa ett förbud mot läxor, även om en stor del av partiet kämpade för det. Tanken med försöken ska enligt AP vara att man ska samla in mer information om hur läxfri skola funkar. 

Framför allt var ungdomsförbundet, som anser att läxor förstärker sociala skillander, drivande i frågan, skriver norska TV2

Inte aktuellt i Sverige

Men hur ser det ut i Sverige? Till skillnad från i Norge sitter ju Socialdemokraterna i regering här – kommer svenska S driva frågan?

– Nej, vi har inga planer på att genomföra det här i Sverige. Läxor kan vara väldigt bra, speciellt för äldre elever. Däremot är det viktigt att en läxa ska vara utformad så att man inte behöver hjälp av högutbildade föräldrar för att klara av den, säger utbildningsminister Anna Ekström till Nyheter24

Däremot menar Ekström att man kommer titta noga på Norge om AP skulle få igenom sitt förslag, så helt stängd verkar inte dörren vara. 

– Jag litar på våra lärare och rektorer, i slutändan är det lärare som måste ta beslut om läxor. Men om man inför det här på försök i Norge kommer vi så klart följa det. 

Allt för få kvinnor gör lumpen – nu ses fysiska kraven över

Tycker du om förslaget?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela