Försvarsmakten öppnar för att se över de fysiska kraven
Försvarsmakten kan komma att se över sina fysiska krav i mönstringen för att locka fler kvinnliga rekryter. - Foto: Fredrik Sandberg TT / Johan Nilsson TT

Få kvinnor gör lumpen – nu kan de fysiska kraven ses över

Försvarsmakten kämpar för att locka fler kvinnor till att göra värnplikten. Nu öppnar de upp för att dels se över de fysiska kraven som ställs under mönstringen.


Försvarsmakten har svårt att locka unga kvinnor till att göra värnplikten – det som vi tidigare kallade för lumpen. Endast 16 procent av alla värnpliktiga är tjejer, vilket är en bit ifrån det utsatta målet på en femtedel av alla värnpliktiga, rapporterar SVT.

Övning i stridsutrustning. Bildkälla: Pontus Lundahl TT/TT

"Vi vill vara jämställda"

Försvarsmakten hymlar inte med att de ser misslyckandet att nå upp till målet med en femtedels kvinnliga rekryter som något dåligt. 

– Vi ser det som problematiskt. Vi vill vara jämställda, både kvantitativt och kvalitativt, säger Klas Eksell personaldirektör på Försvarsmakten, till Sveriges Radio.

Öppnar för att se över de fysiska kraven i mönstringen

Eksell har dock en önskan som kanske skulle kunna öka intresset för värnplikten bland både tjejer som killar. Nämligen att göra kunskap och information om försvarsmakten en del av skolan.

– En önskan jag har är att man i skolan, inom ramen för samhällskunskapen, utbildar i totalförsvarskunskap, berättar Eksell till SR.

Men det stannar inte där – Eksell öppnar även upp för att se över de fysiska kraven som ställs på mönstringen.

– Muskelstyrka och fysiska krav är såklart viktiga krav på de befattningar vi ska leverera mot, men det som är jätteviktigt för Försvarsmakten är att vi har adekvata krav, säger Eksell till SR.

MER:  Allt fler unga döms till fängelse för att ha hoppat av eller vägrat lumpen – läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort "lumpen"?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.