Lördag 8 Maj
Stockholm

Få kvinnor gör lumpen – nu kan de fysiska kraven ses över

Försvarsmakten öppnar för att se över de fysiska kraven
Försvarsmakten kan komma att se över sina fysiska krav i mönstringen för att locka fler kvinnliga rekryter. Foto: Fredrik Sandberg TT / Johan Nilsson TT

Försvarsmakten kämpar för att locka fler kvinnor till att göra värnplikten. Nu öppnar de upp för att dels se över de fysiska kraven som ställs under mönstringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Försvarsmakten har svårt att locka unga kvinnor till att göra värnplikten – det som vi tidigare kallade för lumpen. Endast 16 procent av alla värnpliktiga är tjejer, vilket är en bit ifrån det utsatta målet på en femtedel av alla värnpliktiga, rapporterar SVT.

Övning i stridsutrustning. Bildkälla: Pontus Lundahl TT/TT

"Vi vill vara jämställda"

Försvarsmakten hymlar inte med att de ser misslyckandet att nå upp till målet med en femtedels kvinnliga rekryter som något dåligt. 

– Vi ser det som problematiskt. Vi vill vara jämställda, både kvantitativt och kvalitativt, säger Klas Eksell personaldirektör på Försvarsmakten, till Sveriges Radio.

Öppnar för att se över de fysiska kraven i mönstringen

Eksell har dock en önskan som kanske skulle kunna öka intresset för värnplikten bland både tjejer som killar. Nämligen att göra kunskap och information om försvarsmakten en del av skolan.

– En önskan jag har är att man i skolan, inom ramen för samhällskunskapen, utbildar i totalförsvarskunskap, berättar Eksell till SR.

Men det stannar inte där – Eksell öppnar även upp för att se över de fysiska kraven som ställs på mönstringen.

– Muskelstyrka och fysiska krav är såklart viktiga krav på de befattningar vi ska leverera mot, men det som är jätteviktigt för Försvarsmakten är att vi har adekvata krav, säger Eksell till SR.

MER:  Allt fler unga döms till fängelse för att ha hoppat av eller vägrat lumpen – läs mer om det här!

Har du gjort "lumpen"?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela